Magazin

Povoljna namirnica koju bi doktori "prepisali"

Pasulj, sočivo i grašak se lako kuvaju, ukusni je, a možemo reći i da spadaju u jeftine namirnice dostupne tokom cele godine. Takođe su neverovatno dobre za organizam, kažu doktori i ističu da imaju dosta vlakana koja se povoljno odražavaju na rad creve.
Povoljna namirnica koju bi doktori "prepisali"© Ela Haney/pexels

Kada bismo pitali doktora koja hrana može da ponese epitet supernamirnice, mnogi bi se složili da su to mahunarke. "Proteini na biljnoj bazi imaju mnogo različitih vrsta vlakana koji pozitivno utiču na zdravlje creva. Treba se fokusirati na pasulj jer pored toga što je jeftin, takođe je i hranljiv", kaže dr Rupi Aujla.

Stručnjaci smatraju da su vlakna korisna za mikrobiom creva, jer ih bakterije u crevima fermentišu. Pokazalo se da ona smanjuju povišen nivo holesterola i utiču na rad srca. Postoje dokazi da redovno jedenje pasulja i mahunarki, ali kontekstu mediteranske dijete, pomaže u sprečavanju dijabetesa tipa 2 kod starijih osoba sa visokim kardiovaskularnim rizikom: "Kada bi lek imao takav rezultat, verovatno bismo ga prepisali", kaže Aujla.

Odličan saveznik u kontroli težine

Takođe, umeren i izbalansiran unos mahunarki značajno utiče da smanjenje rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i raka creva. Kada se kombinuju sa žitaricama mahunarke mogu da obezbede "kompletan protein", što znači da se dobija svih devet esencijalnih aminokiselina, građevinskih blokova proteina potrebnih telu. Sadrže i vitamine i minerale, uključujući bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum i cink, piše Bi-Bi-Si-Fud.

Istraživanja govore da zamena polovine ili čak cele porcije mesa koje jedemo mahunarkama je odličan način da kontrolišemo svoju težinu, održavamo zdrav sistem za varenje, a tako ćemo i smanjiti unos nezdravih zasićenih masti.

I kao glavno jelo i kao salate

Manunarke se lako kombinuju sa drugim jelima i mogu se servirati kao glavno jelo, u salatama, od određenih vrsta pasulja čak se prave i kolači. Odlična su zamena za meso, pirinač, krompir, testeninu. Njihova priprema nije komplikovana - posle kupovine, pasulj ili sočivo dobro operemo, stavimo par sati da odstoji u vodi i kuvamo na tihoj vatri, uz dodatak povrća i začina po želji. Ukoliko se ne snalazimo u kuhinji, pasulj ili sočivo iz konzerve je takođe solidna opcija, a treba samo obratiti pažnju na deklaraciju da nema šećera i soli.

image