Magazin

Rotkvice - niskokalorični saveznik koji ubrzava mršavljenje

One su hrskave, ukusne i zdrave. Rotkice snabdevaju organizam vitaminom C, kalijumom, selenom, folnom kiselinom, pomažu u zdravlju i očuvanju jetre, disajnih puteva, ali i podstiču probavni sistem.
Rotkvice - niskokalorični saveznik koji ubrzava mršavljenje© Lum3n/pexels

Rotkvice, sadrže malo ugljenih hidrata i kalorija, veoma su zdrave i odličan su dodatak prolećnoj trpezi. Najbolje je da ih isečemo na tanke kriške ili krugove i dodamo u salatu. Odlična su opcija za one koje paze na unos ugljenih hidrata ili šećera. Bogate su kalcijumom, riboflivinom, gvožđem, kalijumom, vitaminom B i C, a sadrže antioksidante kao što su katehin, pirogalol i druga fenolna jedinjenja.

Mnoge studije su pokazale da listovi rotkvice imaju antioksidativna svojstva. Upravo ovi antioksidansi pomažu u zaštiti od raka jetre, debelog creva, dojke, grlića materice, prostate i pluća. Jedno istraživanje pokazuje da je ekstrakt lista utiče na zaustavljanje rasta određene vrste ćelija raka dojke. Ipak, potrebna su dalja istraživanja.

Jačaju srce, pomažu kod mršavljenja

Hranljive materije, kao što su vitamin C, kalcijum i kalijum pomažu u kontroli krvnog pritiska, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Takođe su dobar izvor prirodnih nitrata, što može pomoći u poboljšanju protoka krvi.

Prema jednoj studiji, listovi rotkvice mogu biti dobri za zdravlje creva i smanjenje gojaznosti. Zeleni deo ima više vlakana od korena, što pomaže u sprečavanje zatvora. Poznate i po svom zdravom delovanju i na krvni pritisak i u tom slučaju, zeleni listovi su najkorisniji.

Jedenje previše rotkvica može izazvati dehidraciju

Ovo korenasto povrće može biti crvene, bele, žute ili ljubičaste boje. Kod nas se najčešće konzumira bela i crvena, ali bez obzira na boju treba imati na umu da su njihove koristi velike. Preporučena dnevna doza je je oko pola šolje, a u frižideru mogu opstati par dana a posle toga se smežuraju i gube na nutritivnom kvalitetu. Jedenje previše rotkvica može izazvati dehidraciju, nizak krvni pritisak, hipoglikemiju, a može uticati na funkcionisanje štitne žlezde, piše Veri vel Helt.

image