Rusija

Zaharova: Rusija pomno prati sve manevre NATO-a

Retorika i obuka NATO trupa su elementi hibridnog rata koji je Kolektivni zapad pokrenuo protiv naše zemlje, naglasila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova RF
Zaharova: Rusija pomno prati sve manevre NATO-aGetty © Pacific Press / Contributor

Rusija pažljivo prati sve manevre NATO-a, jer su retorika i obuka trupa Alijanse deo njenog hibridnog rata protiv Rusije, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Istakla je da je veliki deo ratnih igara Alijanse osmišljen upravo kao scenario konfrontacije Rusiji i podsetila na opaske komandanta kopnenih snaga NATO-a Derila Vilijamsa da Moskva pomno prati vojne vežbe.

"Ruska strana zaista pažljivo prati sve manevre severnoatlantskog bloka i izvlači zaključke, pre svega da su retorika i obuka NATO trupa elementi hibridnog rata koji je Kolektivni zapad pokrenuo protiv naše zemlje", rekla je Zaharova.

"Primili smo k znanju brojne izjave visokih vojnih oficira NATO-a. Konkretno, kontraadmiral Tim Henri, zamenik komandanta združenih snaga NATO-a u Norfolku, izjavio je da je cilj vežbe ′Nordijski odgovor 2024′ u severnoj Evropi da se pošalje poruka Moskvi o rešenosti Alijanse da brani svoje teritorije. Antiruski fokus vežbe bio nam je očigledan i ranije", precizirala je ona.

Kako je dodala, veliki deo ovakvih poteza Alijanse upravo je usmeren na sprovođenje scenarija konfrontacije Rusiji, koju su i Vašington i njegovi saveznici još 2022. godine definisali kao najznačajniju pretnju svom strateškom konceptu.

"Suprotstavljanje navodno agresivnoj Rusiji je cilj postojanja NATO-a", naglasila je Zaharova.

Po njenim rečima, NATO nastoji da izvrši pritisak na Rusiju, da je uvuče u trku u naoružanju, da obuzda njene borbene sposobnosti i da je primora da odustane od ciljeva Specijalne vojne operacije.

"Oni će propasti. Imamo dovoljno mogućnosti da osiguramo bezbednost Rusije i da zaštitimo njene interese u svakoj oblasti", rekla je Zaharova.

image