Srbija i Balkan

Drecun: Surdulica nije imala vojni značaj, NATO namerno gađao civilne objekte

Priča koju je izneo portparol NATO-a Džejmi Šej o "jednoj bombi koja je promašila cilj" je pokušaj da se obmane javnost, ocenio je narodni poslanik Milovan Drecun
Drecun: Surdulica nije imala vojni značaj, NATO namerno gađao civilne objekte© By Usaf/Getty Images

Narodni poslanik Milovan Drecun ocenio je danas da je tokom agresije na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je započela 24. marta 1999. godine NATO namerno sistematski gađao civilne objekte i ubio civile kako bi bio oslabljen moral i stanovništva i vojske.

Na današnji dan pre 25 godina NATO avioni bombardovali su centar Surdulice usmrtivši najmanje 20 civila, uključujući 12 dece, pri čemu je srušeno ili oštećeno više od 500 kuća.

"Surdulica, koja je bombardovana u tri navrata, zaista nije imala nikakav vojni značaj. Zaista je veoma čudno zbog čega su uopšte gađali Surdulicu", kazao je Drecun za Tanjug i podsetio da je gađano naselje blizu kasarne koje je gusto naseljeno, kao i sanatorijum, odnosno dom za stare gde su bile smeštene izbeglice iz Hrvatske.

On je naglasio da je priča koju je izneo portparol NATO-a Džejmi Šej o "jednoj bombi koja je promašila cilj" i o tome da se desila greška, pokušaj da se obmane javnost i dodao da to jednostavno nije tačno, a da su Surdulica, kao i Aleksinac i Niš, gde su bacane kasetne bombe, najbolji dokaz za to.

Podsetio je da je bilo napada kada su avioni bombardovali, pa se ponovo vraćali još jednom, zato što su očigledno procenjivali da nisu završili posao.

"Ali znate, ovde je stvar u tome da su oni pogodili, odnosno bombardovali, pa ja mislim, sigurno jedno 70-80 odsto u njihovim akcijama sve civilne ciljeve", precizirao je Drecun.

Kako je dodao, tokom NATO agresije na Srbiju, pogođeno je sedam tenkova, a 480 ih je bilo na Kosovu i Metohiji.

"Sedam tenkova su pogodili, ali su zato 'junački' uništili 352 privredna subjekta, fabrika i ostalo. Pogledajte šta su sve gađali. Znači, kada nisu mogli da nam unište vojne potencijale, kada su shvatili, onda su krenuli da gađaju i škole i vrtiće i bolnice, da nam oduzmu i vodu i struju i sve", zaključio je Drecun.

image