Srbija i Balkan

Lokomotiva podkast: Rusija, Kina, Iran – osovina zla, ili osovina otpora?

U novom džem sešn izdanju Lokomotive, autori Tiosav Purić i Marko Nikolić su sa Andreom Jovanović i Darkom Delićem govorili o zbivanjima koja su obeležila april
Lokomotiva podkast: Rusija, Kina, Iran – osovina zla, ili osovina otpora?

U prvom delu emisije, autori su govorili o podelama u opoziciji pred beogradske izbore i tome kako je "Srbija protiv nasilja" postala borbeni stroj koji "bira borbu".

Takođe, bilo je reči o paradigmatičnom susretu američkog ambasadora i Dinka Gruhonjića, predstojećoj poseti kineskog predsednika Srbiji i zbivanjima u Ujedinjenim nacijama.

Centralna tema emisije bio je sukob Izraela i Irana, u kom su autori podsetili da, uprkos stalnim nastojanjima sa Zapada da se Iran diskvalifikuje kao "regionalna sila", ostaje činjenica da je Iran jedina zemlja koja je prethodnih godina napala čak tri nuklearne sile (Izrael, SAD i Paksitan), a da mu pritom nije uzvraćeno.

Takođe, autori su govorili o povratku retorike iz vremena Buša Mlađeg u američki politički mejnstrim na velika vrata, koja podrazumeva opisivanje Rusije, Kine i Irana kao "osovine (ili osovina) zla" i o izborima u Indiji i promenljivom odnosu Zapada prema premijeru Modiju.

Lokomotiva podkast emituje se svake subote u 20 časova.

image