Ekonomija

Životni standard u Kanadi u slobodnom padu

BDP po glavi stanovnika Kanade, mera životnog standarda, naglo opada
Životni standard u Kanadi u slobodnom paduGetty © NurPhoto / Contributor

Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika Kanade palo je na sedam odsto, ispod svog dugoročnog trenda od pandemije, što je rezultiralo smanjenjem zarade za otprilike 4.200 dolara po osobi, pokazuju novi statistički podaci.

Da bi se preokrenuo trend, BDP po glavi stanovnika, što je metrika koju koriste ekonomisti zajedno sa drugim ekonomskim pokazateljima za procenu životnog standarda zemlje, trebalo bi da raste po prosečnoj godišnjoj stopi od 1,7 odsto.

Problem je, piše "Toronto star", što je BDP po glavi stanovnika u Kanadi pao na najniži nivo od 2017.

Glavni razlog za usporavanje ekonomije je agresivna kampanja Banke Kanade da kontroliše inflaciju povećanjem kamatnih stopa i njenim trajnim efektima.

Ekonomska proizvodnja takođe nije pratila tempo rasta stanovništva. U 2023. broj stanovnika u Kanadi je povećan za 3,2 odsto, što je ekvivalentno 1.271.000 ljudi, prema Statističkom zavodu Kanade.

Ovo podstiče zabrinutost oko krize koja pogađa produktivnost rada u Kanadi, koja je odgovorna za veliki deo rasta BDP-a po glavi stanovnika.

Produktivnost rada meri koliko je država efikasna u korišćenju domaćih resursa, uključujući obrazovanu radnu snagu, mašineriju i tehnologiju, za proizvodnju dobara i usluga.

Prošlog meseca, viši zamenik guvernera Banke Kanade, Karolin Rodžers, upozorila je da je niska produktivnost u Kanadi dostigla nivoe za vanredne situacije.

Niska produktivnost koči rast plata, dok stvara povoljan ambijent za inflaciju.

image