Magazin

Neprekidno učenje - novi trend u obrazovanju

Čak 40 procenata zaposlenih moraće da savlada nova znanja ili veštine do 2025. godine, potvrđuju rezultati Međunarodnog ekonomskog foruma. Svet se konstantno menja i jedini način da ispratimo promene i sačuvamo ili unapredimo svoj život i karijeru jeste da se paralelno sa svetom razvijamo i mi sami.
Neprekidno učenje - novi trend u obrazovanju© unsplash/Element5 Digital

Neprekidno učenje (lifelong learning) - trend je kome se posvećuje sve više pažnje, a koncept dobrovoljnog, svesnog i sistematičnog obrazovanja i ulaganja u nova znanja zarad bolje adaptacije na promene koje donosi budućnost, nailazi na sve veću prihvaćenost društva. Bilo da sledimo lične interese i razvoj ili profesionalne ambicije, neprekidno učenje pomoći će nam da ispunimo ciljeve i učenje pretvorimo u proces u kome ćemo uživati.

Zašto je važno neprekidno učenje

Brzo prilagođavanje promenama i dobijanje novih znanja su veštine koje ne samo da su nam potrebne u svakodnevnom radu, već su i kamen temeljac za buduće lične i poslovne poduhvate. Na sreću, živimo u eri digitalizacije, kada čak ni geografsko područje ne predstavlja prepreku, pa tako imamo mogućnost da od kuće slušamo predavanja koja vodi profesor na nekom od univerziteta u Čikagu ili učestvujemo u panel - diskusiji predavača u Milanu, iz fotelje.

Prednosti neprekidnog učenja ima mnogo: svako novo znanje donosi "širinu", pomaže nam da razvijemo nove sposobnosti, intelekt i potencijal za koji možda nismo ni znali da imamo, ali i da obogatimo život novim kontaktima i iskustvima. Neprekidno učenje utiče i na naše samopouzdanje, motivaciju i prepoznavanje ličnih interesa i ciljeva, a što pre otkrijemo šta je to što nas inspiriše, to je veća verovatnoća da ćemo poboljšati kvalitet života i osećaj sopstvene vrednosti.

Kako početi 

Svaki početak je težak, a prvi korak ka savladavanju ovog koncepta je umirivanje svojih unutrašnjih sumnji poput "Neću moći" ili "Kako ću se snaći?" Ipak, koncept neprekidnog učenja ne treba shvatati olako i bez ikakvog "filtera" pratiti kurseve i predavanja tek da bismo u radnu biografiju mogli staviti još jedan kurs koji smo odslušali ili još jednu veštinu koju smo učenjem stekli. Važno je pre svega razumeti koja su to znanja u koja želimo ulagati, kao i na koji način ćemo ta znanja moći da primenimo u budućnosti.

Pored želje za daljim usavršavanjem i učenjem, za savladavanje neprekidnog učenja potrebno je da ispunjavamo još par preduslova, da vreme investirano u osvajanje novih horizonata ne bi bilo uzaludno potrošeno i kako ne bismo sami sebe doveli do izgaranja:

Radoznalost i želja za širenjem vidika - radoznalost, kao jedna od najboljih "mekih veština"(soft skills) možda je i glavni preduslov za neprekidno učenje, a sam proces učenja analogan je treningu: u mozgu se tokom učenja formiraju neuronske veze, a što više vremena provodimo učeći i što smo posvećeniji samom procesu, to su bolji i rezultati. Proces sa vremenom postaje automatizovan a naš mozak sve bolje i brže prihvata nove informacije.

Organizacija i tajm menadžment - da bismo mogli ispratiti proces učenja i dostići željene rezultate, važno je da budemo dobro organizovani i zaštitimo se od preopterećenja. Režim učenja ne bi trebalo da ugrožava naše slobodno vreme u meri koja stvara nelagodu i opterećenje, a progres bi trebalo da nam donosi radost i zadovoljstvo i dodatno hrani motivaciju za daljim učenjem. Tek u takvim uslovima neprekidno učenje može postati stil života.

Pauze su važne - kako se ne bismo "izgubili" u moru informacija koje dobijamo tokom učenja, ne smemo prenebregavati činjenicu da je našem organizmu potreban odmor. Pronalaženje idealnog balansa i kreiranje sopstvenog tempa učenja pomoći će nam da proces bude što komforniji, a znanja koja upijamo budu sistematski raspoređena.

Neprekidno učenje može da se odnosi na formalno i neformalno obrazovanje, a tipova ima mnogo:

Razvijanje novih veština - kuvanje, šivenje, veštine javnog nastupa, upravljanje projektima i slično.

Učenje kroz praksu - savladavanje stranog jezika kroz komunikaciju, istraživanje tema od javnog interesa, podkasti koji dotiču teme opšte informisanosti.

Sportske aktivnosti - iako možda neočekivano, ali i savladavanje novog sporta spada u kategoriju neprekidnog učenja: vožnja bicikla, rolera ili neke borilačke veštine takođe potpada pod ovu kategoriju.

Prednosti neprekidnog učenja prevazilazi želju za napredovanjem u karijeri. Može vam pomoći da razumete kako svet funkcioniše. Može vam pomoći da ostvarite svoje strasti i podstaknete kreativnost - to je jedan od načina da živite bolji život. Kako kaže izreka, "učenje je proces koji se ne završava". Tržište rada se brzo menja i ljudima je potrebno da konstantno uče kako bi unapredili svoje veštine i ostali "u igri". Bilo da se vraćate na univerzitet, pohađate onlajn kurseve ili prisustvujete seminarima i radionicama specifičnim za industriju u kojoj ste, pronađite način da uvrstite bar nešto od svega ovoga što će imati koristi za vaš život i razvoj karijere.

image