Magazin

Kako da nađemo balans između privatnog i poslovnog života

Postalo je prirodno proveravati elektronsku poštu u svako doba dana, primati poslovne pozive tokom večere sa prijateljima i porodicom i raditi vikendom. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se zapitamo kada je postalo prihvatljivo da poslodavci očekuju od zaposlenih da se sažive sa kulturom kompanije, budu dostupni i nakon radnog vremena i kompaniju postave kao prioritet u odnosu na život izvan posla
Kako da nađemo balans između privatnog i poslovnog života© pixabay/Anrita1705

U današnjem nepredvidivom i brzom poslovnom svetu koji je sada prešao i u virtuelni život, nije jednostavan zadatak postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Sa napretkom tehnologija i mogućnosti za povezivanje, ali u poslednje vreme i zbog rada od kuće, sve su nejasnije granice između ove dve sfere života. 

Kako uspostaviti balans između privatnog i poslovnog života? Na koji način zadržati posao u stresnim situacijama i kako sačuvati privatni život od negativnog uticaja? Ovo su pitanja sa kojima se neretko srećemo. Potrebno je da nađemo neke osnovne postulate kojima ćemo se voditi kako bi se uspostavila ravnoteža između ova dva bitna aspekta života.

"Za uspostavljanje balansa između ova dva važna aspekta možemo koristiti neke od metoda koje su prilično jednostavne, poput održavanja dnevne rutine, planiranja radnog vremena, ali i pauza tokom istog, kao i postavljanja jasnih, ali i realnih dnevnih, nedeljnih i mesečnih ciljeva", kaže za RT Balkan, razvojni psiholog Lina Rabi. "Kod preduzetnica (i preduzetnika), u postizanju ove vrste balansa zapravo leži ključ uspeha, a svaki disbalans koji ima tendenciju da postane trajan ugrožava produktivnost. Pored organizovanja radnih obaveza, ne smemo zapostaviti ni planiranje vremena za sebe (i brigu o svom mentalnom i fizičkom zdravlju), kao i porodicu i prijatelje, odmor i uživanje", smatra naša sagovornica.

Jedan od izazova sa kojim se često suočavamo je prezasićenje poslom i radnim obavezama koje se samo nižu, a posledica toga je neretko "pregorevanje", kao i želja, odnosno poriv za davanje otkaza radi očuvanja privatnog života i porodice. "U takvim situacijama, kada već dođe do "burnauta", bitno je da svaka osoba prepozna uzrok, kako bi lakše preduzela korake za rešavanja problema. Postoje različiti načini za smanjenje stresa na poslu, a jedan od njih jeste promena samog modela rada. Ponekad za to može biti dovoljan i samo razgovor sa kolegama ili menadžerom, gde ćete jasno postaviti granice, definisati vaše odgovornosti i reći "ne" svemu što prevazilazi vaše mogućnosti, zahteva "odricanje" od pauze tokom radnog vremena ili čak ostajanje na poslu prekovremeno", izričita je Lina Rabi, navodeći da je uključivanje fizičke aktivnosti kao "izduvnog ventila" jednako važno za očuvanje balansa i stabilnosti u izazovnim trenucima.

image
VV inauguration
banner