Magazin

Umetnost produktivnog odmaranja

Trendovi se brzo i konstantno menjaju, ali ovaj nas poziva upravo na suprotno - usporavanje (slow living). Glavni cilj je smanjenje mentalnog stresa i fizičkog napora usled brzog ritma življenja. Iako smo na njega navikli, to ne znači da je dobro konstantno biti ''uključen''.
Umetnost produktivnog odmaranja© Unsplash/Anthony Tran

Danas je lako osećati krivicu kada odlučimo da damo sebi predah. Uspeh i vrednovanje savremenog čoveka zavisi od njegovog zalaganja na poslu i u društvenom životu. Neprestano biti zauzet je postala pozitivna stvar, iako su  posledice prekomernog stresa svima dobro poznate.

Stručnjaci tvrde da je jedan od najvećih uzroka umora konstantno korišćenje društvenih mreža. Notifikacije, poslovni mejlovi van radnog vremena kao i beskonačan onlajn sadržaj, nam drže pažnju, ali nas brzo i izmore. Bilo bi dobro da određeni deo dana bude potpuno oflajn, makar to bio kratak ručak u tišini, bez listanja vesti i odgovaranja na poruke. Obratite pažnju na ukus, miris i dozvolite sebi da zaista uživate u obroku.

Na poslu možete praktikovati ovaj trend tako što ćete se fokusirati na jedan zadatak i obaviti ga do kraja, umesto da pokušavate da završite što više zadataka za što manje vremena. Na ovaj način ćete sebi smanjiti mentalno opterećenje, ali i umanjiti rizik od pravljenja greške.

Čak je i naše slobodno vreme puno obaveza. Društveni život, vikend kupovine, hobiji ili radionice... sve ovo zahteva energiju, koju nedovoljno akumuliramo za početak nove radne nedelje. Umesto odlaska u tržni centar, možete se opredeliti za izlet u prirodi. Ako niste u mogućnosti da odete van grada, šetnja u parku može biti dovoljna. Posmatrajte ljude, životinje i zelenilo. Ovo pomaže u potpunom prepuštanju i uživanju u momentu.

Dokazano je da "usporavanje" u domu u vidu gašenja televizora i telefona pomaže ne samo odraslima, već i deci. Iako je davanje detetu da gleda crtaće na tabletu najbrže rešenje za razonodu, uklanjanje elektronike pospešuje kreativnost. Možete i da mu se pridružite i uživate u pravljenju nekog projekta.

Kod kuće je važno odvojiti tiho vreme za sebe. Kupka, knjiga, šolja čaja... glavno je da ne proveravamo koliko je vremena prošlo i da ne razmišljamo o tome da li nešto propuštamo. Nekada je dobro odbiti izlazak subotom veče zarad malo mirnog vremena za sebe.

Ako samo želite da dan provedete u krevetu uz hranu i knjigu, to je sasvim u redu. Pored obavljanja obaveza, ''punjenje baterije'' bez krivice je važno za produktivnost i rasterećenje.

image