Svet

SAD: Sukobi na propalestinskim protestima, privedeno oko 300 studenata

Na Univerzitetu u Los Anđelesu došlo je do fizičkog okršaja, policija je uhapsila nekoliko demonstranata i na Univerzitetu Viskonsin u Medisonu, a u Univerzitetu u Arizoni je saopštio da se sprema da rastera nezakonito okupljanje
SAD: Sukobi na propalestinskim protestima, privedeno oko 300 studenata© Tanjug/Juan Figueroa/The Dallas Morning News via AP

Na protestima na univerzitetskim kampusima širom SAD u sredu privedeno je oko 300 studenata, a u Los Anđelesu je došlo do sukoba sa kontrademonstrantima koji su napali propalestinski kampus, pokušavajući da sruše njihove barikade.

Gradonačelnica Los Anđelesa Karen Bas najoštrije je osudila incidente, a propalestinski demonstranti tvrde da univerzitet nije sprečio nasilje i da je dozvolio da ih kontrademonstranti napadnu biber sprejom, buzdovanima, daskama, ciglama i vatrometima, prenosi Glas Amerike.

Demonstranti su se okupili u preko 30 američkih univerziteta da protestuju zbog sve većeg broja žrtava u ratu u Gazi, zahtevajući od svojih univerziteta da prekinu saradnju sa kompanijama koje posluju sa Izraelom.

Policija je uhapsila nekoliko demonstranata i na Univerzitetu Viskonsin u Medisonu, a u Univerzitetu u Arizoni je saopštila da "raspoređuje hemijsku iritirajuću municiju" da rastera "nezakonito okupljanje".

Glas Amerike navodi da je Univerzitet Braun učinio veliki ustupak demonstrantima, postižući sporazum s njima o uklanjanju kampova sa kampusa u zamenu za formiranje tela na kojem će se glasati o eventualnom prekidu saradnje sa kompanijama iz Izraela.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je ocenio da antisemitizam prožima SAD i kritikovao predsednika Džozefa Bajdena zbog neaktivnosti po tom pitanju. On je na stranačkom skupu izjavio da je "bilo prelepo gledati" kako njujorška policija upada u zgradu univerziteta Kolumbija koji su okupirali propalestinski demonstranti, nazivajući ih "besnim ludacima i simpatizerima Hamasa".

Tramp je na skupu za predsedničku kampanju u Viskonsinu ocenio da je "Njujork bio pod opsadom" i pozdravio hapšenje oko 300 demonstrana, prenosi Rojters.

image