Svet

Propalestinski protesti na američkim univezitetima: Policija hapsi, Kolumbija suspenduje studente

Stotine studenata u Sjedinjenim Državama uhapšeno je na protestima podrške Palestini, prenose lokalni mediji
Propalestinski protesti na američkim univezitetima: Policija hapsi, Kolumbija suspenduje studente© Tanjug/AP Photo/Stefan Jeremiah

Skupovi podrške Palestincima organizovani su u više od 20 univerzitetskih kampusa u SAD uprkos pretnjama univerzitetskih vlasti da će ih suspendovati sa nastave.

Policija je koristila suzavac i šok bombe u rasturanju protesta na Univerzitetu Teksas i tom prilikom je najmanje 40 studenata uhapšeno.

Neki studenti su se opirali hapšenju i policajci su morali da ih vuku, dok su drugi uzvikivali "sramota" i polivali policijski autobus vodom.

Sukobi policije i aktivista dešavaju se na koledžima širom SAD gde studenti traže da Izrael okonča rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Studenti uključeni u demonstracije pozivaju univerzitete i američku vladu da prekinu veze sa izraelskim vlastima i vojskom.

Više od 800 demonstranata uhapšeno je u američkim kampusima od 18. aprila, uključujući više od 200 na četiri univerziteta u subotu, navodi "Njujork tajms".

Univerzitet Kolumbija počeo je da suspenduje studente koji su učestvovali u protestima nakon što je u ponedeljak istekao rok za napuštanje kampa u kampusu u Njujorku. Studenti odbijaju da napuste improvizovani kamp, koji sadrži desetine šatora.

Bela kuća je osudila deo retorike koja se čula tokom protesta, optužujući aktiviste da uzvikuju antisemitske slogane i zastrašuju jevrejske studente. "Ove opasne, užasne izjave prevrću stomak i trebalo bi da služe kao poziv za buđenje. Užasno je zalagati se za ubistvo Jevreja", rekao je zamenik sekretara za štampu Bele kuće Endrju Bejts.

image