Svet

SAD: Hapšenja studenata na protestima protiv rata u Gazi; kongresmeni traže "antisemitske posmatrače"

Novi zakon bi ukinuo finansiranje univerziteta koji odbijaju da se pozabave antiratnim protestima u svojim kampusima
SAD: Hapšenja studenata na protestima protiv rata u Gazi; kongresmeni traže "antisemitske posmatrače"Getty © Anadolu / Contributor

Tokom protesta protiv rata u Gazi na Univerzitetu u Indijani uhapšena su 23 studenta, dok su u Bostonu uhapšena 103 demonstranta, saopštila je američka policija.

Studenti sa oko 40 univerziteta i koledža u SAD i Kanadi, uključujući Kolumbiju, Harvard, Jejl i Berkli već danima protestuju i pozivaju na okončanje onoga za šta tvrde da je genocid nad palestinskim narodom u Gazi, a takođe pozivaju univerzitete da prekinu finansijske veze sa Izraelom i kompanijama koje omogućavaju operaciju Izraela u Pojasu Gaze.

Policija je u sredu uhapsila stotine demonstranata u racijama na 21 univerzitetu širom zemlje, a hapšenja su se nastavila i u četvrtak i petak.

Tokom jučerašnjeg protesta u kampusu Univerziteta Nortistern u Bostonu, pošto demonstranti nisu uklonili šatore, policija je pohapsila njih 102 pod optužbom za krivično delo ometanje i pružanje otpora hapšenju. Još 23 su uhapšena u Indijani.

U međuvremenu, dvojica kongresmena predstavili su nacrt zakona kojim bi se imenovali nezavisni "posmatrači antisemitizma" u univerzitetskim kampusima širom zemlje koje finansiraju federalni fondovi.

Zakonom KOLUMBIA - koji su predstavili Riči Tores, demokrata iz Njujorka i Majk Loler, republikanac - Ministarstvo obrazovanja bi slalo "treće strane za praćenje antisemitizma" na bilo koji koledž ili univerzitet koji prima federalni novac.

Inspektor bi slao kvartalni izveštaj o "napretku koji je koledž ili univerzitet postigao u borbi protiv antisemitizma". Školama koje ne uspeju u dovoljnoj meri da suzbiju navodnu mržnju prema Jevrejima tada bi se ukinulo finansiranje.

"Porast antisemitizma na našim fakultetskim kampusima je glavna briga i moramo delovati kako bismo osigurali bezbednost studenata", rekao je Loler.

"Jevrejski studenti su rekli mojoj kancelariji da se osećaju potpuno napušteno od strane administratora svojih univerziteta i da vide Kongres kao jedini put za odgovornost i bezbednost", dodao je Tores.

Ime zakona - akronim za Zakon o nadzoru koledža i zakonskim ažuriranjima koji obavezuju istrage o pristrasnosti i odgovornosti - odnosi se na Univerzitet Kolumbija, gde se propalestinski skupovi i protesti održavaju skoro dve nedelje.

Jevrejske organizacije tvrde da su neki od demonstranata u kampusima otvoreno hvalili Hamas i da su protesti izazvali klimu straha među jevrejskim studentima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se oglasio ranije ove sedmice, tvrdeći da su "antisemitske rulje preuzele vodeće univerzitete" u scenama "koje podsećaju na ono što se dešavalo na nemačkim univerzitetima 1930-ih".

image