Svet

Haos širom Amerike: Stotine studenata uhapšeno, policija upotrebila silu (VIDEO)

Neredi su nastali kada su studenti postavili kampove na brojnim univerzitetima u znak protesta protiv rata u Gazi
Haos širom Amerike: Stotine studenata uhapšeno, policija upotrebila silu (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Richard Vogel

Tokom prethodnog dana na više univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama policija je pokušala da uguši proteste studenata protiv rata u Gazi. Policija u Teksasu uhapsila je najmanje 34 učesnika protesta.

Neredi su nastali kada su studenti postavili kampove na brojnim univerzitetima protiveći se ratu u Gazi, a zahtevaju da škole prekinu saradnju sa kompanijama koje su blisko povezane sa vojnim operacijama Izraela.

Učesnici se protive vojnoj, finansijskoj i političkoj pomoći Sjedinjenih Država izraelskoj operaciji u Pojasu Gaze.

Zbog odgovora vlasti za koji kažu da je militarizovan fakulteti na Univerzitetu u Teksasu najavili su štrajk. Policija Losa Anđelesa privela je najmanje 50 demonstranata na Univerzitetu Južne Kalifornije.

U Južnoj Kaliforniji stotine lokalnih i državnih policajaca — uključujući neke na konjima i sa palicama — uletelo je među demonstrante, u jednom trenutku izguravši neke na ulicu. Policajci su se probili u masu kako bi uhapsili najmanje 20 ljudi.

Uhapšen je i fotograf koji je fotografisao guranje i povlačenje studenata kada ga je policajac povukao nazad na zemlju. Policija je potvrdila da je fotograf uhapšen. Dugogodišnji teksaški novinar je oboren u haosu i moglo se videti kako krvari pre nego što je policija pomogla osoblju hitne medicinske pomoći.

Prošle nedelje na Univerzitetu Kolumbija uhapšeno je više od 100 studenata, a u ponedeljak uveče na Univerzitetu Njujork uhapšeno je 140 demonstranata.

Uprkos hapšenjima, studenti gradskog univerziteta nameravaju da nastave protest u četvrtak popodne po lokalnom vremenu. Očekuje se da im se pridruže i nastavnici.

Kampusi prestižnih američkih univerziteta postali su epicentar gneva zbog izraelske operacije u pojasu Gaze poslednjih dana zbog velikog broja civilnih žrtava i pomoći SAD svom glavnom bliskoistočnom savezniku.

Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao reakciju rukovodstva nekoliko američkih univerziteta na kojima se održavaju protesti i najavio eksponencijalni rast antisemitizma u SAD i na Zapadu uopšte.

Protesti su najavljeni i na univerzitetima u Minesoti, Harvardu, Ohaju, Berkliju, Mičigenu, Jejlu, a protest solidarnosti započeli su i studenti u Parizu. Protesti se organizuju i na Univerzitetu u Sidneju.

image
VV inauguration
banner