Svet

Haos na univerzitetima širom SAD: Njujorška policija uhapsila 133 antiizraelskih demonstranata

Došlo je do bojkota nastave na Kolubiji, na Harvradu je suspendovana studentska organizacija palestinskog komiteta solidarnosti, dok je na Jejlu došlo do hapšenja demonstranata
Haos na univerzitetima širom SAD: Njujorška policija uhapsila 133 antiizraelskih demonstranata© Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Njujorška policija je saopštila da je više od 130 ljudi uhapšeno tokom sinoćnjih antiizraelskih, propalestinskih protesta u kampusu Univerziteta Njujork, preneli su danas američki mediji navodeći da se širom SAD organizuje sve više studentskih demonstracija zbog rata između Izraela i Hamasa.

Policijska uprava Njujorka saopštila je da su 133 osobe uhapšene i puštene nakon što su im izdati sudski pozivi, dok se istovremeno protesti intenziviraju na univerzitetima Jejl, Kolumbija i drugim, prenosi "Tajms of Izrael".

U univerzitetskim kampusima širom SAD pojačani su propalestinski protesti, koji se održavaju se dok studenti Jevreji obeležavaju Pashu.

Nakon što je rektor Univerziteta Kolumbija u Njujorku juče otkazao nastavu kao odgovor na proteste i rekao da će se nastava odvijati onlajn do kraja semestra, danas je na Univerzitetu Harvard  suspendovana propalestinska studentska organizacija, zbog navodnog kršenja školske politike organizovanjem protesta u kampusima.

Harvardski palestinski komitet solidarnosti objavio je vest o suspenziji na društvenim mrežama.

"Možete suspendovati našu organizaciju i pretiti našim studentima. Ali nikada nećete ućutkati naše pozive za oslobađanje od aparthejda, okupacije i genocida. Pozivamo zajednicu Harvarda da se bori protiv represije i pridruži se pokretu za oslobođenje Palestine", navodi se u postu na platformi Iks i Instagramu, uz nekoliko objavljenih fotografija.

U saopštenju koje je Si-En-En u ponedeljak poslala portparolka univerziteta Holi Džej Džensen, kaže se da Harvard blisko sarađuje sa priznatim studentskim organizacijama kako bi se uverio da poštuju smernice u Vodiču za resurse studentskih organizacija.

"Koledž je posvećen primeni svih politika na sadržajno neutralan način i u bliskom partnerstvu sa našim studentskim organizacijama. Od svih studentskih organizacija se traži da godišnje učestvuju u obuci o ovim smernicama, a svaka organizacija za koju se utvrdi da krši politiku podleže korektivnim merama", navodi se u saopštenju.

Hapšenja na Jejlu

Desetine propalestinskih aktivista na Univerzitetu Jejl danas su takođe nastavili proteste, nakon što je u ponedeljak uhapšeno 45 demonstranata, saopštila je policija u Nju Hejvenu u Konektikatu.

Desetak demonstranata, od kojih su neki bili sa vrećama za spavanje, protestovalo je ispred školske biblioteke, prenosi Si-En-En.

Tenzije su eskalirale na mnogim američkim univerzitetima od terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, kao i uzvratnog napada Izraela na Pojas Gaze, u kojem je, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja ubijeno desetine hiljada palestinskih civila.

Prema podacima Lige za borbu protiv klevete, više američkih antisemitskih akcija dogodilo se prošle godine nego u protekle tri godine zajedno.

Ova međunarodna nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku dokumentovala je skoro 8.900 antisemitskih incidenata u 2023. godini, više od 6.500 slučajeva uznemiravanja, kao i veći broj slučajeva napada i vandalizma.

Savet za američko-islamske odnose (CAIR) primio je više od 8.000 prijava o diskriminaciji i zločinima iz mržnje protiv muslimana i Arapa u 2023. godini, što je najveći broj u najmanje jednoj deceniji.

image
VV inauguration
banner