Svet

Univerzitet Kolumbija pobunjenim studentima: Ko ne prekine protest suspenzija, ko prekine – kazna

Višednevni razgovori između predstavnika studenata i zvaničnika Univerziteta Kolumbija nisu uspeli da izađu iz ćorsokaka oko uklanjanja šatora postavljenih u kampusu u znak protesta protiv izraelskog rata u Gazi, rekla je čelnica univerziteta
Univerzitet Kolumbija pobunjenim studentima: Ko ne prekine protest suspenzija, ko prekine – kazna© Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki

Razgovori uprave Univerziteta Kolumbija sa propalestinskim demonstrantima o demontiranju šatora u kampusu propali su, a predsednica univerziteta Nemat Minuš Šafik pozvala ih je da se dobrovoljno raziđu ili suoče sa suspenzijom, prenosi Rojters.

Šafik je izjavila da višednevni razgovori između predstavnika studenata i akademskih lidera nisu uspeli da izađu iz ćorsokaka oko logora postavljenog u znak protesta protiv izraelskog rata u Gazi.

Direktorka univerziteta u saopštenju je navela da Kolumbija neće odustati od sredstava za podršku izraelskoj vojsci, što je ključni zahtev demonstranata, ali je ponudila ulaganja u zdravstvo i obrazovanje u Gazi, kao i da učini direktne investicije Kolumbije transparentnijim.

Demonstranti su na internetu podelili kopiju pisma upozorenja koje im je univerzitet poslao u ponedeljak ujutro.

U pismu se navodi da će se studenti koji ne budu napustili danas kamp i potpisali formular kojim se potvrđuje njihovo učešće u protestu, suočiti sa suspenzijom i neće moći da završe semestar.

Čak i studenti koji su potpisali formular i napustili tu oblast u ponedeljak i dalje će imati uslovnu disciplinsku kaznu do juna 2025. ili do diplomiranja, navodi se u pismu za koje je portparol Kolumbije potvrdio da je autentično.

Demonstranti su istakli da će se zadržati u kampusu na Menhetnu dok Kolumbija ne ispuni tri zahteva: obustavljanje investicija ka Izraelu, transparentnost u finansijama Kolumbije i amnestiju za studente i fakultete koji su pod disciplinskim merama zbog učešće u protestima.

Šafik se suočila sa negodovanjem mnogih studenata, fakulteta i spoljnih posmatrača jer je pre dve nedelje pozvala policiju Njujorka da demontira logor, što je rezultiralo sa više od 100 hapšenja.

Napori da se demontira kamp, koji su akademci ponovo postavili za nekoliko dana nakon policijske akcije 18. aprila, pokrenuli su desetine sličnih protesta u obrazovnim ustanovama od Kalifornije do Bostona.

Prošle nedelje, uprava Kolumbije nije preduzela nikakve korake kada su dva roka koja su postavili demonstrantima da uklone svoje šatore prošla bez dogovora.

image