Svet

Jejl se izvinio zbog uloge u robovlasništvu

Iako čuveni američki univerzitet nije posedovao robove, njegovi "puritanski osnivači" jesu, pokazalo je istraživanje koje je sprovela ova visokoškolska ustanova
Jejl se izvinio zbog uloge u robovlasništvuwww.globallookpress.com © © Kike Calvo

Univerzitet Jejl objavio je javno izvinjenje zbog svoje povezanosti sa robovlasništvom nakon nekoliko godina istraživanja mogućih veza sa trgovinom robljem.

"Danas, u ime Univerziteta Jejl, prepoznajemo istorijsku ulogu našeg univerziteta i povezanost sa robovlasništvom, kao i rad, iskustva i doprinos porobljenih ljudi istoriji našeg univerziteta, i izvinjavamo se zbog načina na koji su vođe Jejla, tokom naše rane istorije, učestvovali u robovlasništvu", navodi se u saopštenju američke obrazovne institucije, a prenosi Rojters.

Poslednjih godina sve veći broj institucija se zvanično izvinio za svoju istorijsku ulogu u transatlantskoj trgovini robljem. Želja za suočavanjem sa rasističkim nasleđem u SAD dobila je zamah 2020. godine nakon smrti Džordža Flojda, crnca kojeg je ubio policajac iz Mineapolisa, navodi ova agencija.

Od oktobra 2020, članovi istraživačkog projekta "Jejl i robovlasništvo" sproveli su istraživanje veza sa robovlasništvom na Univerzitetu u Nju Hejvenu, u Konektikatu i objavili svoje nalaze.

"Iako nije bilo poznatih podataka o tome da je Univerzitet Jejl posedovao robove, mnogi puritanski osnivači Jejla posedovali su porobljene ljude, kao i značajan broj ranih lidera univerziteta i drugih istaknutih članova univerzitetske zajednice. Tokom istraživačkog projekta identifikovano je više od 200 ovih porobljenih ljudi", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, "priznanje i izvinjenje za ovu istoriju samo su deo puta napred".

image