Svet

Protesti na Kolumbiji: Policija uklonila šatore iz kampusa, uhapšeno pedesetak studenata

Veliki broj pripadnika policije ušao je u univerzitetsku zgradu Hamilton Hol, u koju su se ranije tokom istog dana zabarikadirali akademci i izvela ih odatle
Protesti na Kolumbiji: Policija uklonila šatore iz kampusa, uhapšeno  pedesetak studenata© Tanjug/Marco Postigo Storel via AP

Policija Njujorka uhapsila je desetine propalestinskih demonstranata koji su zauzeli jednu fakultetsku zgradu u kampusu Univerziteta Kolumbija kasno u utorak i uklonila protestni kamp sa šatorima koji je uprava pokušavala da demontira skoro dve nedelje, prenosi Rojters.

Prema izveštaju Si-Bi-Es njuza uhapšeno je pedesetak akademaca.

Ubrzo nakon što je policija preuzela zgradu, predsednica Univerziteta Kolumbija Minuš Šafik objavila je pismo u kojem je tražila da policija ostane u kampusu najmanje do 17. maja, dva dana nakon diplomiranja, "kako bi održala red i osigurala da se kampovi ne uspostave ponovo".

U roku od tri sata kampus je očišćen od demonstranata, rekao je portparol policije, dodajući da je izvršeno "desetine" hapšenja.

Na početku policijske akcije oko 21 čas, veliki broj pripadnika policije sa šlemovima ušao je u elitni kampus na gornjem Menhetnu, žarište studentskih protesta koji su se poslednjih dana proširili na desetine fakulteta širom SAD, a na kojima se izražava protivljenje izraelskom ratu u Gazi.

"Raščišćavamo", vikali su policajci.

Ubrzo nakon toga, dugačak red policajaca popeo se u Hamilton Hol, akademsku zgradu u koju su demonstranti provalili i zauzeli je u ranim jutarnjim satima istog dana. Policija je ušla kroz prozor na drugom spratu, koristeći policijsko vozilo opremljeno merdevinama.

Studenti koji su stajali ispred zgrade ispratili su akciju policije uzvicima: "Sramota, sramota!"

Policija je ukrcala desetine pritvorenika u autobus, svaki sa rukama vezanim na leđima, a ceo prizor je bio osvetljen treptavim crvenim i plavim svetlima policijskih vozila, opisuje Rojters.

"Slobodna, slobodna, slobodna Palestina", uzvikivali su demonstranti ispred zgrade, dok su drugi su vikali: "Pustite studente".

Demonstranti su od Kolumbije tražili tri zahteva: prestanak finansiranja i podrške izraelskoj vladi, veću transparentnost u finansiranju univerziteta i amnestiju za studente i profesore koji su kažnjeni zbog protesta.

Predsednica Šafik je ove nedelje rekla da se Kolumbija neće odreći finansija u Izraelu. Umesto toga, ponudila je ulaganje u zdravstvo i obrazovanje u Gazi i učinila direktne investicije Kolumbije transparentnijim.

U pismu objavljenom u utorak, Šafik je rekla da su oni koji su ušli u Hamilton Hol uništili univerzitetsku imovinu i da su upadali na posed, te da su demonstranti iz protestnog logora suspendovani zbog upada. Univerzitet je ranije upozorio da se studenti koji učestvuju u okupaciji Hamilton Hola suočavaju sa isključenjem.

Na večernjem brifingu održanom nekoliko sati pre nego što je policija ušla u Kolumbiju, gradonačelnik Erik Adams i zvaničnici gradske policije rekli su da su preuzimanje Hamilton Hola podstaknuli "spoljni agitatori" koji nemaju nikakve veze sa Kolumbijom i poznati su organima za sprovođenje zakona zbog izazivanja bezakonja.

Jedan od vođa studentskih protesta, Mahmud Kalil, koji pohađa Kolumbijsku školu za međunarodne i javne poslove, osporio je tvrdnje da su okupaciju vodili ljudi sa strane.

Napad Hamasa iz Gaze na južni Izrael 7. oktobra i izraelska ofanziva na palestinsku enklavu, koja je usledila, pokrenuli su najveći izliv studentskog aktivizma u SAD od antirasističkih protesta 2020. godine.

Propalestinski demonstranti su se takođe okupili na Siti koledžu u Njujorku u Harlemu u utorak kasno uveče, a univerzitet je naredio pojedincima da napuste kampus, objavio je zamenik komesara njujorške policije Kaz Dotri u postu na Iksu.

Desetine demonstranata je uhapšeno, objavio je "Njujork tajms".

Rektor Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) rekao je kasno u utorak da je policija angažovana da istraži "nedavne akte nasilja" grupe demonstranata, kao i da obezbedi pojačano prisustvo u toj oblasti.

U kampusu ovog univerziteta došlo je do fizičkog okršaja između propalestinskih demonstranata i grupe kontrademonstranta.

Studentske novine UCLA "Dejli Bruin" navele su da su pristalice Izraela pokušale da sruše propalestinski protestni kamp, prenosi Rojters.

Mnoge demonstracije širom zemlje izazvale su kontra-proteste sa kojih su ih optuživali da podstiču mržnju protiv Jevreja. Propalestinska strana, uključujući Jevreje koji se protive izraelskim akcijama u Gazi, kažu da su nepravedno označeni kao antisemitski jer kritikuju izraelsku vladu i podržavaju ljudska prava.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi nazvao je u utorak zauzimanje zgrada kampusa "pogrešnim pristupom".

image