Životinje u divljini se češće opijaju alkoholom nego što se ranije mislilo, otkriva studija
Dok fermentisano voće obično ima do dva procenta alkohola po zapremini, neki plodovi, poput prezrelog palminog voća u Panami, imaju 10,2 procenta alkohola po zapremini. Naučnici su primetili da su primati među najvećim grupama koje su namerno unosile etanol kroz palme da bi se opile i opustile, baš kao i ljudi.
Zabeleženo je da su šimpanze koristile "sunđere" napravljene od lišća da bi prikupile sok palme, koji bi sadržao značajne koncentracije etanola, pa bi ga tako konzumirali.
"Što se tiče kognitivnih efekata, predstavljene su ideje da etanol može da pokrene sistem endorfina i dopamina, što dovodi do osećaja opuštenosti koji bi mogao da ima koristi za životinje u smislu društvenosti," kaže autorka Ana Buland sa Univerziteta u Ekseteru.
Istraživači dodaju da se postepeno udaljavaju od verovanja da je etanol samo nešto što ljudi koriste. "U prirodnom svetu ga ima mnogo više nego što smo ranije mislili, a većina životinja koje jedu slatko voće biće izložena određenom nivou etanola," kažu stručnjaci.
Kada su pogledali nekoliko različitih eksperimenata vezanih za preferencije za hranu, otkrili su da ne samo da životinje ne odbijaju voće sa ovom supstancom, već da je veća verovatnoća da će životinje svesno izabrati hranu koja sadrži više nivoe etanola.
Jedna vrsta lemura sa dugim prstima pokazala je sklonost prema hrani sa većim koncentracijama etanola, u rasponu od dva do pet procenata prema zapremini. U jednoj studiji su im naučnici nudili različita pića, od vode do sokova, ali su lemuri ipak odabrali ona sa najvišim procentom alkohola. Kada bi sve popili, lemuri bi se ponovo vraćali praznim posudama, u nadi da će dobiti još.
Bilo je i drugih tvrdnji da se životinje ponašaju čudno nakon uzimanja hrane koja je sadržavala etanol, uključujući izveštaje od pre nekoliko godina, vezane za pticu vrste kugara iz Kanade. One bi nekontrolisano gutale fermentisane bobice, ali imale bi problema sa letenjem, ne bi uspele da uoče prepreke, pa su naučnici morali da naprave privremene kaveze u koje su ih smeštali sve dok se ne bi otreznile i ponovo letele kako treba.
Broj dokumentovanih slučajeva da divlje životinje konzumiraju fermentisano voće i nektar je redak, ali ova nova studija otkrila je da bi to moglo biti samo zbog nedostatka istraživanja, prenosi "Dejli mejl".
Na kraju, ove životinje su se vremenom prilagodile da efikasno vare etanol, primetili su istraživači, ali dodali da još uvek nije jasno da li uvek namerno konzumiraju etanol. Neki vrde da žele da budu opuštene i pijane, dok drugi smatraju da im etanol daje dodatne kalorije.