Magazin

Sreda Adams je nova zimska modna inspiracija

Netfliksova ''Sreda'' je dostigla dve milijarde pregleda za samo nedelju dana i masovno utiče na trendove od kako je počela da se emituje. Gotika je postala veoma popularna, ali uz svedeniji pristup koji je praktičan za svaki dan
Sreda Adams je nova zimska modna inspiracijaGetty © Leon Bennett

Glavne karakteristike tradicionalnog gotskog stila su crni odevni komadi sa eventualnim akcentom jarke boje, arhaični detalji i siluete, religiozni srebrni nakit, tamna šminka, čipka... Postoji više od jedne ''vrste'' ovog stila, ali onaj koji je ''Sreda'' uvela na modernu scenu je kombinacija gotike sa savremenim ''koledž'' trendom.

Glavna junakinja istoimene serije je uvek u crnoj boji, sa povremenim belim akcentima. Nosi dugačke haljine, velike bele kragne i široke džempere. Uz ove odevne kombinacije najčešće nosi crne mokasine. Njen koledž-gotski stil ima upadljive siluete koje daju upadljiv vizuelni efekat, čak i pored manjka boje. Kosa joj je uvek vezana u dve pletenice i šminka joj je u klasičnom stilu Tima Bartona - bleda koža, naglašeni podočnjaci i tamniji karmin. 

 

Porodica ''Adams'' je već decenijama vizuelna inspiracija. Njihov morbidan i gotski, ali šarmantan stil je uvek bio jedinstven među mnogim šarenim kostimima na koje smo najčešće navikli. Reditelj Tim Barton vratio mračnu estetiku na vrh popularnosti, ali bilo je naznaka njenog povratka i pre nego što je serija počela da se emituje.

Već se na početku 2022. godine videla promena stila poznatih ličnosti - na mnogim nastupima, crvenim tepisima i revijama su se pojavile asocijacije na ovaj romantičan i elegantnan stil.

Kostimografkinja serijala ''Sredu'', Kolin Atvud, osvojila je nagrade za mnoge filmove i serije i radila je na nekoliko projekata Tima Bartona. Njihova dobra saradnja se vidi po harmoniji između bajkovite scenografije i modernih kostima.

''Želela sam da izgled bude savremen i trendi, sa kojim će se publika povezati,'' rekla je Kolin, ''Veoma mi je drago da počinje da se primenjuje. Nije samo namenjen za Noć veštica. Malo smo ga odvojili od jezivog i prilagodili svakodnevnici.''

image