Slatko, a opasno: Otkriven ukus vejpa koji može biti najštetniji po zdravlje
Teške bolesti, respiratorni distres, pa čak i smrt mogu biti posledica konzumiranja vejpa sa slatkim ukusom. Izuzetno slatki ukusi značajno ometaju ćelije zvane alveolarni makrofagi, što ih sprečava da uspešno uklone bakterije iz organizma, otkrili su istraživači iz Kanade tokom testova na miševima.
Interesantno je da su naučnici otkrili da miševi koji su bili izloženi pari vejpa bez slatkih ukusa ili mentola nisu imali iste štetne posledice.
Dakle, ovo sugeriše da bi neke hemikalije koje se koriste za dobijanje intenzivnog, slatkog ukusa elektronskih cigareta mogle biti štetnije za naše zdravlje pluća, nego kada se u vejp ne dodaju ukusi, a zaključeno je da su najštetnije efekte na pluća imali vejpovi sa ukusom bobičastog voća.
Ovo je jedan od najpopularnijih ukusa zbog njegove slatkoće, a i zbog raznovrsnih opcija voća, kao što su malina, borovnica, grožđe...
Do sada je bilo malo istraživanja o tome kako specifične arome imaju uticaj na zdravlje, pa su naučnici sproveli eksperiment u kojem su držali miševe u zatvorenoj kutiji 10 dana. Kutije u kojima su se nalazili sadržale su ili svež vazduh, paru elektronskih cigareta sa ukusom bobica (koji je odabran zbog velike popularnosti) ili paru vejpa bez dodatnih ukusa.
Istraživači su zatim pratili ponašanje ćelija alveolarni makrofagi miševa na mikroskopu i pogledali da li se njihovo ponašanje promenilo. Ove ćelije žive na zidovima mikroskopskih kesa u našim plućima i omogućavaju da gasovi prolaze iz vazduha u naš krvotok, tako da igraju veliku ulogu u imunitetu.
Kod kontrolnih miševa koji nisu bili izloženi nijednom vejpu, analiza je pokazala da su ćelije svoje funkcije obavljale normalno. Međutim, nakon 10 dana neprekidnog izlaganja elektronskim cigaretama sa ukusom bobičastog voća, istraživači su otkrili da se mobilnost ćelija značajno smanjila. A kada su istraživači pogledali ćelije izložene isparenjima bez ukusa ili mentola, otkrili su da ove ćelije nemaju skoro nikakve razlike u odnosu na kontrolnu grupu.
Istraživači su zatim inficirali probne miševe bakterijom zvanom Pseudomonas aeruginosa, patogenom koji dovodi do infekcije koja se često pojavljuje kod pušača. Ova bakterija ne predstavlja opasnost za zdrave ljude i miševe, koji se lako mogu boriti protiv infekcije, ali miševi koji su bili izloženi vejpu sa ukusom bobica pokazali su značajno veći broj bakterija sedam dana nakon što su bili izloženi virusu.
Smanjivanjem sposobnosti imunih ćelija da eliminišu infekciju, vejpovi sa ukusom bobičastog voća doveli su do nešto veće stope smrtnosti među miševima koji su to udisali.
Međutim, stručnjaci naglašavaju da su bilo koji ukusi elektronskih cigareta, a ne samo one sa bobičastim voćem, prepuni hemikalija koje su povezane sa oštećenjem pluća. Što su složenije arome i aditivi koji se dodaju ovim proizvodima, to su lošiji po imunitet.
Iako ovo možda neće dovesti do tako brzih smrtonosnih ishoda za ljude, to bi moglo značiti da je ljudima koji koriste vejpove potrebno više vremena da se oslobode infekcije, kao i da im je potrebno više antibiotika da se oporave, prenosi "Dejli mejl".
Naučnci dodaju da pojedinačne hemikalije nisu imale tako štetne efekte, pa je glavni krivac bila kombinacija koja se dobije kada se pomešaju. Dodaju da su slatki vejpovi posebno opasni za mlađe, jer su upakovani u atraktivne ambalaže i imaju ukuse koji podsećaju na slatkiše.