Magazin

Zablude o detoksu u ishrani i mršavljenju

Da li je zeleni napitak stvarno najbolje rešenje za zdravlje?
Zablude o detoksu u ishrani i mršavljenju© Unsplash/Christina Rumpf

Jedan od termina koji često možemo videti kada tražimo onlajn savete o zdravlju je detoks, tj. detoksikacija organizma. Njegov cilj je najčešće brzo mršavljenje, ili čišćenje tela iznutra. Možete pronaći bezbroj predloga na internetu kako da sami napravite detoks sok. Uglavnom su to kombinacije vode i različitog voća i povrća ili detoks čajevi i tablete koje postižu željeni efekat.

Često slušamo o dijetama poznatih ličnosti, ali potrebno je biti oprezan, jer postoje mnogi saveti koji nemaju proverene naučne izvore. Detoks je prateća tema uz ove dijete, ali postoji malo informacija koje potvrđuju delotvornost ovakvog režima u ishrani. Takođe, nigde se ne spominje koja vrsta toksina se navodno uklanja. Iako ne postoji dovoljno istraživanja na ovu temu, poznate ličnosti promovišu detoks čajeve, a ljudi se oslanjaju na ovu "magiju" u vidu napitka ili tableta.

Detoks proizvodi sadrže laksative, šećere i vlakna iz biljaka koji podstiču varenje. Zbog toga mnogi imaju utisak da čestim pražnjenjem creva pomažu telu da se pročisti. Međutim, korišćenje ovih proizvoda može dovesti do dehidratacije, bolova u želucu ili neuhranjenosti. Iako imamo osećaj olakšanja i zadovoljni smo ravnim stomakom, ubrzo se javlja glad zbog nedostatka hranjivih materija. Ovakva vrsta detoksa je kratkoročno rešenje, sa vrlo malo podataka o bezbednosti.

Naše telo ima sopstveni sistem detoksikacije koji uključuje jetru, bubrege, znojne žlezde i druge organe. Pojedini stručnjaci preporučuju da je najbolje da se pobrinemo da naše telo samo obavlja prirodno čišćenje na optimalan način, odnosno vodeći računa o svom zdravlju. Zdrava jetra vrši neophodnu detoksikaciju. To možemo postići boljom ishranom (bez izgladnjivanja), pravilnom hidratacijom i treningom, ili makar šetnjom. Ovakvom promenom stila života dobijamo efekte mršavljenja i detoksikacije koje smo želeli, ali na dugoročniji i zdraviji način.

image