Magazin

Na spisku najboljih jela koja su turisti probali u inostranstvu je i jedno balkansko

"U koju ste se hranu zaljubili kada ste posetili drugu zemlju i sada je jedete regularno" - pitanje je koje je na jednoj društvenoj mreži pokrenulo lavinu komentara. U moru favorita turista posebno mesto zauzeo je i jedan balkanski specijalitet.
Na spisku najboljih jela koja su turisti probali u inostranstvu je i jedno balkansko© Canva / ENESFİLM

Degustriranje specijaliteta lokalne kuhinje jedna je od omiljenih zanimacija svih turista, jer kakvo je to putovanje ako se ne isproba sve što da zemlja nudi. Neka jela ostave snažan pozitivan utisak na turiste, a neka ostanu zauvek omražena, ali, šta je tu je - ne može se sve dopasti svima. Ipak, određena jela nacionalne kuhinje na većinu turista ostavljaju veoma pozitivan utisak.

Baget i puter su najbolje što Francuska ima da ponudi

Francuski baget je toliko dobar da je zasluženo stavljen na spisak Unesko svetske baštine. Neki vole da ga premažu maslacem kako bi obogatili ukus, a neki da ga jedu uz malo sira i crvenog vina. "Pravim baget i kod kuće i to skoro svaki vikend", naveo je jedan od korisnika Reddita koji je posetio Francusku. 

Pastel de Nata je jedan od najboljih portugalskih dezerata

"Nakon moje prve posete Lisabonu o dezertu Pastel de Nata maštam svaki dan", podelio je svoje iskustvo korisnik Reddita. Ove kuglice, spolja hrskave a iznutra kremaste, najčešće se prave uz dodatak cimeta i vanile i zaštitni su znak Portugala, a pogotovo Lisabona, čije su ulice preplavljene njihovom aromom.

Ajvar je zaštitni znak Balkana

Nema te osobe koja je posetila neku od zemalja Balkana, a da je ostala ravnodušna na ajvar. Ovaj lokalni specijalitet koji se tradicionalno priprema krajem leta od pečenih paprika i patlidžana nalazi se na visokom trećem mestu čak i na spisku najboljih soseva na svetu, gde mu društvo pravi i srpski urnebes, koji je na 25. mestu.

Špagete karbonara su najbolje italijansko jelo

Iako je mnogima prva asocijacija na Italiju pica, turisti koji su učestvovali u debati na Redditu tvrde da su štagete karbonara na njih ostavile mnogo jači utisak. "Prvi put sam karbonaru probao na odmoru u Italiji i sigurno je neću jesti nigde drugde, jer znam da nikada neće biti tako dobra kao tamo", podelio je svoje iskustvo jedan turista. 

Pan kon tomate je specijalitet koji je proslavio Španiju

Pan kon tomate je jednostavno, a preukusno jelo koje potiče iz Španije. U pitanju su prepečene kriške hleba prekrivene paradajzom, za koje turisti jednoglasno kažu da su najbolje što su u Španiji probali. "Volim da dodam i malo ulja sa čili papričicama, tako je pan kon tomate još ukusniji", naveo je jedan korisnik Reddita. 

Hagis preporučuju oni koji su posetili Veliku Britaniju

Hagis se tradicionalno priprema od ovčijeg srca, želuca i pluća, a ovo jelo je zaštitni znak londonskih restorana. "Probao sam hagis kada sam prvi put posetio London i bilo je neverovatno ukusno. Nisam očekivao da će me ovo jelo ovako oduševiti", preneo je Dejli iskustvo jednog svetskog putnika.

Bufalo krilca obavezno moraju probati oni koji planiraju da posete Ameriku

Veliki broj pozitivnih kritika pokupila su i bufalo krilca, specijalitet koji je naročito popularan u Sjedinjenim Američkim Državama. "Od kada je moja baka iz Vijetnama doputovala u Ameriku da nas poseti, bufalo krilca postala su njeno omiljeno jelo", naveo je jedan korisnik Reddita, koga su podržali i mnogi drugi.

Onigiri je zaštitni znak japanske kuhinje

Onigiri su pirinčane kuglice punjene lososom i umotane u alge, koje se tradicionalno pripremaju u Japanu. "Od kada sam ih probao, spremam ih i sam kod kuće jednom nedeljno. Volim da dodam i malo majoneza unutra, da ukus bude bogatiji", stoji u komentaru jednog od korisnika ove društvene mreže.

image