Magazin

Objavljena lista "najgorih srpskih jela", a pihtije nisu prve

Popularni portal za gastronomiju, Tejst Atlas, nedavno je objavio listu "najlošije rangiranih srpskih jela" a taj "sud" su doneli korisnici ovog sajta. Mnogi bi očekivali da pihtije zauzimaju prvo mesto "među najlošijim", jer ih mnogi ne vole i kolutaju očima kad ih vide na trpezi, ali iznenađujuće, ljudima se baš ne sviđa jedno jelo koje se vezuje za Vojvodinu.
Objavljena lista "najgorih srpskih  jela", a pihtije nisu prve© Rumman Amin/unsplash

U poslednje vreme mogli smo da primetimo da se mnogi naši specijaliteti i pića nalaze na samom vrhu gastronomskih lista - komplet lepinja je proglašena za najbolji doručak na svetu, takođe, srpski sir se našao na listi 50 najboljih sireva na svetu, dok se četiri alkoholna pića iz Srbije nalaze u prvih 30. Ovakve pohvalne liste su dobile i svoju protivtežu, te je objavljen i spisak najlošije rangiranih srpskih jela prema korisnicima sajta Tejst Atlas.

Prvo mesto pripalo je rezancima sa makom - dezertu iz Vojvodine. U opisu piše da nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja štedljivo, ali omiljeno jelo koje se uživa kao slatko glavno jelo ili zasitan desert. "Pobednik" ove ne tako slavne liste, ima ocenu 3.1.

Slede ih pihtije - jelo koje se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa kao što su glava, kolenica. Meso se često kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da otpada od kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se zatim ostavi da se ohladi a jelo želatinaste teksture, spremno je kada se stegne. Služi se kao predjelo, uz turšiju i čašicu rakije. Ocenjene su sa 3.2.

Na trećem mestu je leskovačka kaurma ili sprža koja se sprema od mesa i iznutrica i ovaj zimski specijalitet je dobio ocenu 3.3.

Evo kako izgleda celokupna lista:

1. Rezanci s makom
2. Pihtije
3. Leskovačka kavurma
4. Popara
5. Lenja pita
6. Riblji paprikaš
7. Srpska salata
8. Proja
9. Duvan čvarci
10. Makovnjača
11. Prebranac
12. Svadbarski kupus
13. Čorbast pasulj
14. Slatko od jagoda

Na sajtu se naglašava da se rangiranje hrane zasniva na ocenama publike Tejst Atlasa, sa nizom mehanizama koji prepoznaju korisnike i koji ignorišu botove kao i ocene zasnovane na patriotizmu i nacionalizmu.

image