Magazin

Srpski sir na listi 50 najboljih sireva na svetu

Prestižni gastronomski sajt Tejst Atlas objavio je listu 50 najboljih sireva na svetu, među kojima se našao i miročki sir iz Srbije, ali i sirevi iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
Srpski sir na listi 50 najboljih sireva na svetu© freepik/KamranAydinov

Pljevaljski sir se našao na devetom mestu, ispred mnogih poznatih svetskih sireva, njeguški sir je na 34. mestu, miročki sir iz Srbije je na 44. mestu, a livanjski sir iz Bosne i Hercegovine na 45. mestu.

Prva dva mesta na listi od 50 najboljih sireva na svetu su italijanski parmezan i mocarela.

"Blizak rođak popularnog grčkog sira hulumi, miročki sir je sveži sir punog ukusa napravljen od kravljeg mleka, mada se u smešu može dodati i ovčije ili kozje mleko. Ima polutvrdu teksturu i blago sladak ukus. Sir se kratko kuva u sopstvenoj surutki, zatim se posoli i ostavi u slanoj vodi dva dana.

U prošlosti je sveži miročki sir smatran delikatesom, pa su ga ljudi stavljali na štapove i pekli na otvorenom plamenu. Tokom pečenja, spoljni deo postaje hrskav, dok unutrašnjost ostaje mekana, ali ne i istopljena. Zbog svog masnog i intenzivnog ukusa, preporučuje se kombinovanje sa trešnjama, smokvama, narom, medom i blago slatkim, visoko kiselkastim belim vinima.

Za najbolje rezultate, pre pečenja preporučuje se mariniranje sira u soku od narandže" navodi se na sajtu Tejst atlas.

image