Magazin

Šljivovica na Uneskovoj listi kulturnog nasleđa sveta

Od ove godine naše tradicionalno piće, šljivovica, postalo je deo kulturnog nasleđa sveta. UNESKO je na listu stavio šljivovicu i "socijalnu praksu i znanje o pripremi i upotrebi šljivovice", kao primer značajne kulturne tradicije
Šljivovica na Uneskovoj listi kulturnog nasleđa sveta© Танјуг

"Tokom praznika i porodičnih okupljanja, sa šljivovicom se nazdravlja uz želje za zdravlje i blagostanje. Šljivovica je deo tradicionalne medicine, kao melem protiv prehlada i bolova, ali i kao antiseptik. Priprema šljivovice prenosi se sa kolena na koleno", navodi se u UNESKO, nakon što je šljivovica upisana na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska.

Nominacija, koja objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja, odražava široku rasprostranjenost elementa i na najbolji način pokazuje kako se tradicionalne veštine i prakse mogu razvijati u savremenom okruženju, čuvajući svoj značaj u uslovima razvoja modernog društva. 

Formalni predlagači nominacije bili su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej iz Čačka. Nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije (deo Etnografskog muzeja u Beogradu), a u proces su bile uključene i lokalne zajednice, nevladine organizacije i institucije.

Šljivovica je peti element iz Srbije, koji se nalazi na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. Prethodno su se na njoj našli srpska porodična slava, kolo, pevanje uz gusle i zlakusko lončarstvo.

Ove godine na listi predloga iz celog sveta bili su francuski baget hleb, tradicionalne kineske tehnike obrade čaja i tradicija proizvodnje svetlog kubanskog ruma. Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine promoviše očuvanje znanja koja su značajna za očuvanje tradicionalnih zanata.

image