Magazin

Na listi najboljih žestina na svetu nalaze se četiri srpska pića

Čak četiri alkoholna pića iz Srbije se nalaze u prvih 30, među najbolje ocenjenim alkoholnim pićima iz različitih delova sveta. Na listi od ukupno 69 najbolje ocenjenih nalazi se i još nekoliko poznatih pića iz regiona.
Na listi najboljih žestina na svetu nalaze se četiri srpska pića© Pexels/Maor Attias

Iako u prvih pet mesta dominiraju škotski alkoholi, koji zauzimaju prvo, drugo i peto mesto, zajedno sa meksičkim i filipnskim žestokim pićima (treće i četvrto), šesta na listi je i čuvena Viljamovka.

"Viljamovka se pravi od svežih krušaka Viljamovke, koje su fermentisane pre destilovanja. Dobija se providna žestina bez boje, koja ima intenzivnu aromu kruške i blaži ukus. Preporučeno je da se servira kada je ohlađena, a postoje i brojne druge vrste rakije od krušaka koje se nazivaju kruškovača", prenosi portal "Tejst atlas."

Odmah za njom se na sedmom mestu nalazi dunjevača, još jedno veoma popularno piće sa naših prostora. "Dunjevača je bezbojan alkohol koji se dobija iz zrelih, fermentisanih dunja, jedno je od najkvalitetnijih i najpopularnijih pića na Balkanu," piše u opisu na zvaničnoj listi.

Zatim, na 24. mestu se pojavljuje rakija, ali nije precizirano od čega, tako da se može pretpostaviti da se odnosi na sve vrste ovog alkoholnog pića. Ipak, na 28. mestu se posebno izdvaja rakija šljivovica.

"Šljivovica je piće koje se proizvodi od fermentisanih šljiva i proizvodi se najviše u Centralnoj i Istočnoj Evropi. U zavisnosti od tradicije i načina proizvodnje, ona može da se destiluje jednom ili više puta, a njen ukus, boja i miris se mogu poboljšati kada piće stoji u hrastovom buretu," piše "Tejst atlas".

image