Magazin

U frižideru ili činiji s voćem: Trik koji bananama produžava svežinu

Banane su slatko voće koje svi volimo, ne samo zbog ukusa, već i zato što mogu biti deo brojnih obroka i poslastica. Ali, da li ih čuvamo na pravi način? Mnogi ih ostavljaju na kuhinjskom pultu, u činiji sa voćem, misleći da je to najbolje mesto. Drugi ih odmah stave u frižider, bez proveravanja da li su dovoljno zrele. Stručnjaci tvrde da postoje dva najbolja načina za održavanje svežine ove voćke.
U frižideru ili činiji s voćem: Trik koji bananama produžava svežinu© Canva/alfernec

Da banane ne bi brzo prezrele i poprimile braon mrlje, postoji jedan manje poznat trik pomoću kojeg će ostati sveže i dovoljno slatke. Prema stručnjacima za očuvanje hrane, trik je u tome da se sve banane sa istog grozda razdvoje.

Zašto banane brže sazrevaju 

Banane proizvode gas etilen, koji ima ulogu u ubrzanju zrelosti voća - te kada se nalaze jedne pored drugih, konstantno su izložene ovom gasu i međusobno utiču jedna na druge. Iz istog razloga nije preporučljivo držati banane u blizini drugih vrsta voća, posebno jabuka, a postoje i druge namirnice koje isparavaju na isti način, kao što su avokado, paradajz i krompir.

Etilen se proizvodi u stabljici ploda, zbog čega neki preporučuju da se stabljike banane umotaju u prozirnu foliju, ali čak i samo razdvajanje banana može biti efikasno.

Osim što sprečavanje ispravanja ovog gasa može da odloži njihovo sazrevanje, hlađenje je takođe vrlo efikasan metod koji će produžiti svežinu banane. Međutim, nemojte ih stavljati u frižider ako su još uvek zelene - tada će se promeniti ukus i biće gorka, takođe će poprimiti tamniju boju i brzo će istrunuti, upozoravaju stručnjaci. Takođe, u frižider nemojte staviti bananu koja je isuviše mekana ili ima neobičan miris, jer je verovatno već pokvarena i hladnoća je neće spasiti.

Efekat hlađenja je toliko jak, da bi trebalo da sačekate da vaše banane dođu do željene zrelosti pre nego što ih stavite u frižider, jer nakon toga neće nastaviti da sazrevaju, prenosi "Hafington post".

Najbolji metod je ova kombinacija

Banane mogu da se razdvoje sa grozda, da se čuvaju na suvom i hladnijem mestu (na kuhinjskom pultu) dok ne sazru, a zatim da se skladište u frižideru još najmanje dva dana ili dok im kora ne postane crna.

Ipak, čak iako se boja kore promeni, to ne mora da znači da je prezrela, jer plod može ostati svež, a kora da promeni boju samo zato što je u hladnom okruženju. To je zato što koža potamni u hladnijem okruženju, iako plod ostaje čvršći duže. Na kraju, ako želite da banane traju znato duže, sačekajte da sazru, zamotajte svaku u zasebnu plastičnu kesicu i ubacite ih u zamrzivač.

image