Magazin

Zašto volimo da gledamo božićne filmove

Gledanje novogodišnjih i božićnih filmova koji nude utehu, zabavu i beg od surove realnosti, dobar su "protivotrov" za stres i umor koji se nakupi tokom godine.
Zašto volimo da gledamo božićne filmove© freepik/ DCStudio

Svake godine na TV ekranima širom sveta od početka decembra, uveliko se prikazuju filmovi sa novogodišnjom i božićnom tematikom, a neke od njih, poput "Sam u kući", "Odmor" sa Kameron Dijaz u glavnoj ulozi, pa čak i "Umri muški" sa Brus Vilisom, odgledali smo toliko puta, da većinu replika znamo napamet. Ipak, to nas ne sprečava da ih još jednom pogledamo, jer, praznični filmovi nam nude nadu, radost, ljubav i obećavaju neki lepši i bolji svet.

Novogodišnji i Božićni filmovi su poseban žanr za sebe: sladunjavi, lagani, kičasti, pogodni za celu porodicu, potpuno predvidivi - i daleko od onoga što inače smatramo "kvalitetnim" filmom. Bez obzira na to, čim zakoračimo u decembar i osetimo makar i trunku novogodišnje euforije - jedva čekamo da uz kokice, ušuškani provedemo veče uz popularne "limunade", sa porodicom, društvom ili sami.

Objašnjenje naše težnje da iz godine u godinu gledamo ista ostvarenja i više je nego logično i leži u nostalgiji i našoj želji da se prisetimo "dobrih starih vremena" uz pomoć slika, priča i muzike koja podstiče naše sentimentalna osećanja i evocira uspomene iz prošlosti.

Gledajući ove filmove, iznova se prisećamo bezbrižnosti detinjstva, mirisa radosti i kolača koje su nam roditelji spremali, kao i druženja u krugu porodice. Jednostavna, pitka tematika koja se bavi jednostavnim problemima i koja poručuje da su u životu najvažniji zabava i pozitivne vibracije, a ne novac i status, odgovara svima, pa su oni zato pogodni za sve generacije. A tu je naravno i srećan kraj, možda i glavni adut ovih filmova i nešto o čemu svi maštamo i ka čemu svi težimo.

Pored osećaja nostalgije, postoji još nekoliko razloga zbog kojih smo "slabi" na božićne filmove: oni mogu poboljšati raspoloženje, kao i ublažiti simptome depresije tako što nam nude beg od svakodnevnih obaveza i stvari koje nas čine napetim. Kako piše "Sajkolodži Tudej" (Psichology Today), oni su zdravi za srce, smanjuju nivo hormona stresa (poput kortizola) koji mogu oštetiti kardiovaskularni i imuni sistem, bude pozitivne emocije poput nade, radosti i zahvalnosti, i mogu nas inspirisati na nove aktivnosti i ciljeve.

image