
Šta se zaista dešava u organizmu kada se odreknemo mesa čak i na kratko

Period posta mnogima je prilika za promenu navika i unošenje raznovrsnije, laganije ishrane. Istraživanja pokazuju da čak i nekoliko nedelja bez mesa može doneti brojne prednosti za organizam, uključujući poboljšanje zdravlja srca, varenja i imuniteta.
Šta se onda dešava sa organizmom kada meso ili proizvodi životinjskog porekla nestanu sa tanjira? Kratki periodi bez mesa, bilo da su nedelje, dani ili čak samo nekoliko obroka, mogu izazvati iznenađujuće promene, kažu nedavne studije.
Raznovrsna hrana bogata hranljivim sastojcima, od lisnatog povrća do mahunarki, pruža esencijalne vitamine i minerale. Stručnjaci ističu da zamena mesa povrćem i integralnim žitaricama može poboljšati zdravlje creva i sniziti nivo holesterola.
Gubitak težine
Jedan od najupadljivijih efekata eliminacije mesa iz ishrane je gubitak težine, ali nije sve u uklanjanju namirnica životinjskog porekla – važno je i čime ih zamenjujemo. Kada kalorične, prerađene mesne proizvode pržene u dubokom ulju se zamene biljnom hranom bogatom vlaknima, kao što su povrće, mahunarke, integralne žitarice i voće, onda "na kraju unosimo više namirnica sa manje kalorija", kaže Metju Landri, registrovani dijetetičar. Istraživanja su pokazala da vegetarijanska ishrana u periodu od nekoliko nedelja može sniziti krvni pritisak i nivo LDL ("lošeg") holesterola, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Zdravlje creva
Prelazak na ishranu baziranu na biljkama ne utiče samo na ono što jedete, već i na bakterije u crevima. Već nakon nekoliko dana ne konzumiranja mesa dolazi do promene u mikrobiomu – povećava se broj bakterija koje razlažu biljna vlakna, dok opada broj bakterija koje vare meso. Ove promene mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje creva, ali i na imuni sistem.
Balansirana ishrana je ključ
Iako vegetarijanska i veganska ishrana mogu doneti zdravstvene koristi, važno je odabrati prave namirnice. Izbacivanje mesa, ali konzumiranje velikih količina ultraprerađene hrane može biti veoma štetno.
Takođe, dugoročno je važno voditi računa o unosu vitamina i minerala kao što su B12, gvožđe, cink, kalcijum i omega tri masne kiseline. Dok se većina ovih hranljivih sastojaka može pronaći u raznovrsnoj biljnoj ishrani, poput tofua i sočiva, stručnjaci savetuju i suplementaciju vitamina B12 i D kod onih koji duže ostaju na veganskoj ishrani, piše Nešnal džiografik.