
Koliko je opasno da jedemo voće i povrće koje nismo oprali

Upravo smo se vratili iz prodavnice sa svežim jagodama i samo što smo se okrenuli, otkrivamo da su deca već počela da ih jedu, a mi ih nismo oprali. U glavipočinju da nam odjekuju upozoravajući naslovi koje smo videli u magazinima o ešerihiji koli, pesticidima i drugim opasnim bakterijama.
Uvek treba prati sveže namirnice
Stručnjaci napominju da bi trebalo uvek da ih operemo, jer iako izgledaju čisto, i dalje nose na sebi prljavštinu, bakterije. Jedini izuzetak su banane, jer ih gulimo i ne dodiruje se unutrašnjost. Za većinu drugih namirnica, guljenje ili sečenja može izazvati kontaminaciju u jestivim delovima. Na primer, postoje slučajevi u kojem su dinje bile povezane sa salmonelom jer su bakterije iz zemlje kontaminirale koru.
Zalogaj koji može da razboli
Iako zbog par zalogaja neopranog voća verovatno se nećemo razboleti svaki put, ipak se povećavaju šanse da unesemo mikroorganizme koji mogu da naprave ozbiljne zdravstvene probleme. Skoro polovina bolesti koje se prenose hranom (salmoneloza, stomačni grip) mogu se pripisati samoj proizvodnji, a stručnjaci napominju da velika opasnost vreba iz lisnatog povrće. Pored toga, oko 46 odsto ovakvih bolesti je uzrokovano norovirusom.
Šta je sa pesticidima
Pesticidi su takođe razlog za brigu, pa i tu treba biti oprezan. Dakle, voće i povrće mora da se pere, a oni koji baš brinu zbog ovog problema, mogu se opredeliti za organske proizvode, naročito kada je reč o spanaću, grožđu i drugim namirnicama koje se često nalaze na listi onih s najviše pesticida.
Saveti za što bezbednije pranje voća
- Prvo bi trebalo uvek oprati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi pre pranja namirnica
- Koristi hladnu vodu da isperemo proizvode
- Očisti korenasto povrće mekom četkom za da bismo pokušali da smanjimo izlaganje bakterijama
- Lisnato povrće potapati u vodu, ocediti ga, isprati
- Bobičasto voće oprati koristeći cediljku, piše Jahu lajf
- Najvažniji deo je da temeljno osušimo namirnice nakon pranja
Postoje i izuzeci, pa na primer, maline i pečurke je najbolje da operemo neposredno pre jela, jer brzo propadaju. Takođe, proizvodi će da duže traju, ako ih odmah nakon dolaska uz prodavnice ili pijace operemo.