Magazin

Čačak - prva nacionalna prestonica kulture 2023. godine

"Čačanska rodna"- naziv je projekta koji je pripreman tokom 2022. godine kao uvod u ovu godinu u kojoj je grad Čačak prestonica kulture. Projekat obuhvata više od 60 novih umetničkih programa, koji oslikavaju lokalnu specifičnost ovog kraja
Čačak - prva nacionalna prestonica kulture 2023. godine© Приватна архива

"Sa ponosom mogu da kažem da su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Čačak sa svojim timovima, u protekloj godini posvećeno radili na pripremi čitavog projekta. Time su se stvorili preduslovi da prva prestonica kulture naše države postane vidljiva i prepoznatljiva na kulturnoj mapi Srbije i Evrope. Najbolji primer za to je činjenica da je Čačak razvio više od 60 novih umetničkih programa pod temom "Čačanska rodna", koja oslikava lokalne specifičnosti ovog kraja", navela je Maja Gojković, ministarka kulture, prilikom predstavljanja projekta.

Naziv projekta "Čačanska rodna" upućuje na rakiju šljivovicu koja je postala deo nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta. Koncept se zasniva na vredostima koje su stanovnici ovog grada kroz istoriju stvarali, kao i mnogobrojnim ličnostima koje su rođenjem, životom ili stvaranjem vezane za Čačak. Čačak je poznat kao grad Nadežde Petrović, Vladislava Petkovića Disa, Tanaska Rajića, Vojvode Stepe, Puriše Đorđevića, Sonje Savić, Dragana Kićanovića, Željka Obradovića i mnogih drugih značajnih ličnosti iz sporta, kulture i istorije. 

"Čačanska rodna" će tokom 2023. godine biti predstavljena kroz četiri podteme koje zajedno prave celinu predstavljajući grad - "Na Slobodi", "Na Moravi", "Na raskršću" i "Na kaldrmi". Nosioci projekta su Kulturni centar Čačka, Umetnička galerija "Nadežda Petrović", Narodni muzej, Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis", Gradsko pozorište i brojna udruženja. 

Ideja o prestonici kulture nastala je 1985. godine, kada su Melina Merkuri, ministarka kulture Grčke i francuski ministar kulture Džak Lang, došli na ideju da se jednom godišnje bira evropska prestonica kulture. Njihov cilj je bio da se povežu ljudi u Evropi i da se poveća svesnost o zajedničkoj istoriji i vrednostima. Iste godine projekat je pokrenut rezolucijom Evropske Unije, a ubrzo je postala jedan od najprestižnijih događaja u Evropi. Više od 40 evropskih gradova je od tada ponelo ovu titulu. 

image