Magazin

4 znaka da je razvod na pomolu

Dugogodišnja analiza ponašanja parova, omogućila je da se unapred uvide znakovi koji ukazuju da je prekid braka moguć.
4 znaka da je razvod na pomolu

Život u zajednici nije lak, posebno kada imamo u vidu da je brak zajednica dvoje ljudi, koji prolaze kroz neke od najvažnijih životnih promena zajedno. Promene kao posledica bitnih životnih događaja, kao što su rađanja dece, fizičke promene u smislu menopauze, krize srednjih godina, kao i neki od zdravstvenih problema menjaju i dinamiku bračne zajednice.

Činjenica da je par krenuo na terapiju, govori da su supružnici svesni promena i problema na kojima je potrebno raditi. Psiholog dr Džon Gotman, je iskoristio svoje bogato terapeutsko iskustvo da izdvoji 4 znaka, koja ukazuju na to da je razvod izvestan.

1. Supružnici napadaju jedno drugo, a ne ponašanje

U svađi se takvi partneri trude da dokažu da je suprotna strana loša osoba. Uvek bi trebalo komentarisati pre svega ponašanje osobe, pa ćemo umesto „ti si neodgovoran“, reći „reagovao si neodgovorno“.

2. Pokazivanje prezira prema partneru

Ismevanje, prevrtanje očima, vređanje, predstavljaju najgori oblik toksičnog odnosa. Njima se želi poniziti osoba sa kojom smo. Raditi na toleranciji i asertivnosti je nužna u ovakvom odnosu.

3. Defanzivno ponašanje

Uvek biti spreman za odbranu, čak ni kada vas partner nije napao verbalno. Suprostavljeno mišljenje na svaku temu razgovora ili odlaženje u drugu krajnost braneći se da mi nismo krivi. Često se jedan od partnera postavi u ulogu žrtve, sa večitim žaljenjem na sve za šta smatra da u odnosu nije u redu.

4. Pravljenje "kamenog" zida između vas i supružnika

Ovaj odnos karakteriše ćutanje, nekomentarisanje, izbegavanje priče. Partner smatra da je ovim zaustavio svađe, a zapravo je ovakvo ponašanje tumačeno kao neodobravanje i stvaranje distance. Probajte da jednostavno napravite pauzu kada je razgovor prenaporan, jer promena perspektive ili kratak odmor, možda smire strasti i učine da problem izgleda blaže.

Partnerski odnosi su zahtevni, jer nakon prve zaljubljenosti, dolazi do zahlađenja kao normalne faza svake veze. Probajte da radite na svom odnosu, a ukoliko mislite da ne možete sami, potražite stručnjake koji znaju kako da vam pomognu. Ova 4 znaka koja ukazuju na razvod, mogu biti samo početak transformacije vašeg bračnog života.

image