Magazin

Šminkanje za porođaj - bezopasan trend ili nešto više

''Žene zakazuju termine kod mene pred carski rez i često me pitaju koji puder i maskara najbolje izgledaju nakon porođaja,'' govori šminkerka Sara Stilenberg.
Šminkanje za porođaj - bezopasan trend ili nešto više© Pexels/Gresley Guimarães

Na milione ljudi je pogledalo TikTok video klipove žena koje se šminkaju u bolnici, spremajući se za fotografije sa bebom nakon porođaja. Mnogi komentari su pozitivni, puni pohvala, komplimenata i podrške. S druge strane, mnogi su zabrinuti, smatrajući da ovaj ''trend'' predstavlja mnogo ozbiljniji problem vezan za posmatranje i osuđivanje žena u društvu.

Ipak, šminkanje u ovoj situaciji nije potpuno nov koncept - poznate ličnosti ili članovi kraljevske porodice moraju izgledati doterano, jer nakon porođaja često slede intervjui, kamere, paparaco fotografije. Međutim, ovaj proces nije više namenjen samo za javne ličnosti, već su i mnoge ''obične'' žene počele da se ulepšavaju za ovaj događaj.

Mnogi smatraju da je ovo negativna posledica savremenih standarda lepote. Pritisak na žene je veći nego ikada u istoriji, jer ''ideal'' se više ne promoviše samo preko časopisa i reklama, već i preko beskonačnog sadržaja na društvenim mrežama. Među njima se mogu naći fotografije žena sa savršenom šminkom ili frizurom dok drže svoje novorođenče, kreirajući (još jednu) nerealnu sliku stvarnog života.

Korisnici često pišu da je promovisanje savršenosti po svaku cenu opasno za ljudsku percepciju realnosti i prioriteta. Smatraju da od svih briga i napora koji dolaze sa porođajem, poslednja stvar koja treba da muči ženu je da li su joj usne ili trepavice dovoljno istaknute. Dodaju da već postoji previše pritiska na žene, mlađe i starije, da održavaju svoju lepotu i prate standarde.

Postoji i drugačiji argument na ovu temu. Majke koje su se rado šminkale za porođaj objašnjavaju da su im njihovi omiljeni kozmetički proizodi pomogli nakon velikog fizičkog i mentalnog napora. Jedna mama opisuje svoje utiske nakon što je odlučila da ne nosi šminku za prvi porođaj u znak protesta. Kada je videla fotografije, pomislila je da izgledala umorno, neuredno i poptuno drugačije nego što se zapravo osećala.

Iako je samo iskustvo bilo puno ljubavi i sreće, na uspomenama se to ne vidi. Zbog toga je odlučila da se dotera za drugu bebu i našminkala se za carski rez. Bila je zadovoljna što ima fotografije na kojima deluje svežije i osećala se kao da je ''ponovo svoja'', kao i da je šminkanje poslužilo kao dobro odvlačenje pažnje.

Još nekoliko žena opisuje da osećaj trudnoće, utisci iz porodilišta i mnogih telesnih promena koje traju mesecima mogu ozbiljno da utiču na samopouzdanje. Poznata rutina šminkanja je mnogima pomogla da vrate dozu ''normalnog'' u takvom periodu i da se ponovo osećaju ženstveno.

Sigurno je da postoji određen pritisak i podsvesni uticaj društva koji dovodi do ovakvog razmišljanja. Ipak, iskustvo trudnoće i porođaja je izuzetno lično za svaku ženu i nemoguće je odrediti ''ispravan'' postupak. Dokle god zdravlje majke i deteta nije u opasnosti, malo korektora i maskare ne može mnogo da šteti univerzalnom i značajnom događaju donošenja novog života na svet.

image