Magazin

Buduće mame pod pritiskom društvenih mreža: trudnice na dijeti

Društvene mreže sa jedne strane nude korisne informacije vezane za trudnoću u grupama za roditeljstvo, dok na drugoj strani nude slike savršenih trudnica, namećući budućim mamama opasan trend.
Buduće mame pod pritiskom društvenih mreža: trudnice na dijeti© freepik/ jcomp

Pokušavajući da pronađu kako da se najbolje brinu za sebe i za svoju decu, mladi roditelji sve češće osećaju da ih društvene mreže teraju da se porede sa drugima. Ovo može biti izvor nepotrebnog dodatnog stresa trudnicama tokom već stresnog perioda. Ako počinjete da osećate da društveni mediji kvare vaše samopouzdanje ili opštu sreću, možda bi bilo dobro da napravite korak unazad i unesete neke promene u svoje navike na društvenim mrežama.

"Pju", servis za istraživanje, proveravao je kako roditelji međusobno pomažu jedni drugima putem društvenih mreža. Najviše vremena onlajn provodile su buduće majke - tražeći pomoć ali i kao pomoć drugima.Preko 74 posto korisnika društvenih mreža je pronašlo pomoć za svoj problem onlajn, a sličan procenat roditelja je učestvovao u davanju odgovora na postavljeno pitanje vezano za roditeljstvo.

Društveni mediji su dom najrazličitijih ljudskih reakcija i iskustava, pomažući ljudima da podele svoja iskustva međusobno. Međutim, u nedavnoj studiji koja se bavila slikom tela u trudnoći, otkriveno da više od polovine žena brine oko toga kako izgleda njihovo trudno telo, koliko su se ugojile i kako će njihovo telo izgledati nakon rođenja deteta, umesto da brine o svom, i zdravlju svoje bebe, pa se postavlja pitanje kako je do toga došlo.

Beskrajno gledanje savršenih slika novopečenih roditelja i njihovih beba, može učiniti da se osećate kao da postoji neki ideal koji je za vas teško dostižan. Korisnici društvenih medija se upoređuju i sa milijardama savršenih fotografija poznatih ličnosti koji su dostupni sa samo nekoliko klikova. Više od deset miliona fotografija se postavlja na Fejsbuk svakog sata širom sveta, što prevazilazi one koje se nalaze u bilo kom časopisu. Problem je što mnoge od ovih fotografija nisu realne, već su pažljivo odabrane, postavljene, filtrirane ili izmenjene na neki način. Gledajući idealne slike drugih žena u drugom stanju, neke trudnice osećaju sve veći pritisak da se prilagode vitkom idealu u vreme kada dobijanje na težini i promene tela predstavljaju razvojni deo trudnoće.

Učestalost ovog nezadovoljstva i pokušaja da se ograniči povećanje telesne težine je zabrinjavajuća i za fizičko zdravlje i dobrobit mame i bebe tokom trudnoće. Premalo dobijanje na težini povećava rizik od niske porođajne težine, prevremenog porođaja, pa čak i pobačaja.

U pomenutom istraživanju o slici tela, dve trećine žena koje su koristile društvene medije izjavilo je da negativno upoređuju svoje telo sa drugim trudnicama i poznatim ličnostima, kao i da je gledanje fotografija drugih trudnica povećalo njihovo nezadovoljstvo svojim telom.

Različiti izvori sa socijalnih mreža znače pristup informacijama za buduće roditelje. Ovo im pomaže u razumevanju i poboljšanju svog zdravlja i blagostanja, ali i olakšava tranzicije u novu ulogu - roditelja. Iako su žene najizloženije i najviše na društvenim mrežama, cela porodica je uključena kada je buduća mama pod teretom mreža nesrećna. Profesionalna podrška licem u lice, pomaže da se razmene informacije koje ne mogu uvek da se razmene sa digitalnim izvorima. Vreme pandemije je prošlo, pa sada pronađite školice roditeljstva ili vežbe za vas ili one u kojima je uključen i vaš partner. Tako ćete upoznati i druge roditelje koji očekuju bebu, a i čuti korisne savete bez dodavanja suvišnih informacija sa mreža.

 

image