Magazin

Bebi SPA - jača mišiće beba, povećava apetit i umiruje ih

Prema istraživanju u Finskoj, bebe koje uživaju u hidroterapiji, dokazano će biti sposobnije da pre prohodaju, jer su mišići nogu ojačani. Terapija uz pomoć vode, omogućava da se bebe opuste, povećava im se apetit i pomaže im da bolje spavaju.
Bebi SPA - jača mišiće beba, povećava apetit i umiruje ih© Приватна архива

Kada razmišljamo o bazenima obično zamišljamo stariju decu i odrasle kako uživaju u njima, međutim postoji još jedna alternativa - radi se o bazenima napravljenim tako da u vodenim sadržajima mogu da uživaju i bebe od samo nekoliko meseci. Oni se zovu SPA za bebe. S obzirom da bebe rastu u vodenom okruženju u majčinom stomaku 9 meseci, one su savršeno upoznate sa vodom. Dakle, samo nekoliko nedelja nakon rođenja, one mogu da započnu vodene aktivnosti bez ikakvih problema. Jedna od ovih aktivnosti je i pedijatrijska hidroterapija odnosno, bebi SPA. Pedijatrijska hidroterapija je aktivnost u kojoj plutanje omogućava bebi da se kreće slobodno i prirodno. Vežba njihov mišićni sistem, poboljšava ravnotežu, probavni sistem i doprinosi razvoju mozga. 

Osećaj plutanja u toploj vodi smiruje bebe i pomaže im da se osećaju sigurno. Istovremeno otpor vode pomaže da se jačaju mišići, poboljšava motoričke sposobnosti ali i pomaže i u razvoju grudnog koša. Suptilni pritisak vode na grudni koš, može povećati kapacitet pluća jačanjem međurebarnih mišića i respiratornog sistema.

Dok su u vodi, bebe se instinktivno pomeraju, stvarajući male talase. Ovi talasi izazivaju ljuljanje koje će pomoći da se poboljša ravnoteža i koordinacija i na kraju, pomoćiće im da imaju bolju sposobnost da sede, puze i hodaju. Čak i ako beba zaspi u vodi, ritmično disanje nastaviće da proizvodi prijatno ljuljuškanje. 

Ovakvo kretanje kroz vodu, dodatno će pozitivno uticati i na sistem za probavu i cirkulaciju. Pomaže da beba jede više, bolje spava i reši se problema zatvora. 

U SPA centrima posebno osmišljenim za bebe uz plivanje, preporučuje se i masaža ovih malih posetilaca, zbog mnogobrojnih benefita po zdravlje najmlađih. Prema nekim studijama, masaže prevremeno rođenim bebama pomaže kod povećanja telesne težine, jer utiče na povećanu aktivnost želudačnih živaca i stimulišu pokrete stomaka, što dovodi do efikasnije apsorpcije hranljivih materija.

Studija o prevremeno rođenim bebama koje dobijaju masažu do osmog meseca, je pokazala da je masaža poboljšala kvalitet spavanja i smanjila učestalost buđenja. Masaža može pomoći bebi da se opusti, da manje plače i lakše zaspi. Kako istraživanja i praksa potvrđuju značaj dodira "koža na kožu" kod dece i roditelja, tako je i dodir kroz masažu jedan od načina zbližavanja. Masažom se kod bebe stimuliše i proizvodnja hormona oksitocina koji stvara osećaj sreće i voljenosti. Glavna prednost masaže je razvoj mozga, jer tokom postupka dete dobija taktilne senzacije što pomaže bržem i boljem razvijanju.

image