Magazin

Tehnika disanja "4-7-8" - Opušta telo i pomaže da lakše zaspite

Svi znaju kako se diše, ili bolje rečeno misle da znaju kako se pravilno diše. Međutim, mnogi lekari smatraju da je do određenih bolesti i poremećaja došlo upravo zbog nemogućnosti da osoba polako i smireno "diše punim plućima". Uzroci ovoga mogu biti mnogobrojni, od stresa do pogrešnog držanja tela.
Tehnika disanja "4-7-8" - Opušta telo i pomaže da lakše zaspite© pixabay/alfcermed

Regularnim praktikovanjem tehnike "4-7-8", telo se relaksira i lakše se zaspi, a posebno se pokazala korisnom u situacijama koje se često nazivaju "bori se ili beži", a koje se stvaraju kada je osoba pod stresom. Upravo nesanica, koja nastaje usled povećane anksioznosti ili briga o tome šta se dogodilo ili će se dogoditi, može sprečiti dobar odmor tokom noći.

Skretanjem pažnje sa briga pre noćnog sna, umiruje se puls, a doktor Endrju Vajl, tvorac ove tehnike disanja, smatra da je ona prirodni umirivač nervnog sistema, posebno kod osoba koje pate od blagog poremećaja sna ili se često bude iz istog.

Kako se ova tehnika sprovodi? Praktikovanje tehnike počinje prvo pronalaženjem mesta na kome je moguće sesti ili leći udobno, a da je držanje tela ispravno, bez krivljenja, posebno u samom početku praktikovanja. Ukoliko se tehnika koristi kako bi se brže utonulo u san, preporuka je da se praktikuje ležeći.

Za početak, smestiti vrh jezika iza prednjih gornjih zuba, i ne pomerati jezik sa ovog mesta sve vreme trajanja disanja. Izdisaj tokom "4-7-8 disanja" za neke ljude može biti lakši ukoliko stisnu zube.

"4-7-8 tehnika disanja":

Potpuno izdahnuti kroz otvorena usta.

Zatvoriti usne i tiho udahnuti kroz nos brojeći do 4.

Zadržati vazduh brojeći do 7.

Izdahnuti na usta brojeći do 8.

Sledećim udahom počinje se nov ciklus. Zadržavanje daha često bude najteže, pa je zato preporuka da se ide samo sa četiri ponavljanja u početku. Postepeno se može doći do čak osam ponavljanja ili ciklusa.

Na početku primene, efekti se ne osećaju u potpunosti, ali uz stalno praktikovanje, tehnika postaje sve veća pomoć. Kod nekih ljudi je moguć osećaj lagane vrtoglavice, ali kasnije one nestaju. Idealno bi bilo tehniku primenjivati dva puta dnevno, kako bi se postigli optimalni rezultati. Ovu tehniku ne bi trebalo primenjivati u okruženju u kojem se osoba ne oseća prijatno ili je nemoguće da se opusti. Iako nije nužno da se koristi pred spavanje, i dalje može dovesti onoga ko je praktikuje u stanje duboke opuštenosti. Važno je da se posle ove vežbe ne obavlja aktivnost za koju je potrebna potpuna pažnja ili zahteva brzo reagovanje.

Tehnike disanja stvorene su kako bi dovele telo u stanje duboke relaksiranosti. Vekovima su ljudi isprobavali razne obrasce i tehnike disanja koje su uključivale zadržavanje daha na određeno vreme, omogućavajući telu da dopuni kiseonik, a sve u cilju snabdevanja organa i tkiva preko potrebnim kiseonikom.

image