Magazin

Da li je pilates dobar za nas

Od Madone, preko Lejdi Gage, pa sve do Megan Markl – svetske zvezde obožavaju pilates.
Da li je pilates dobar za nas© pixabay/UptownFitness

"Fizička spremnost je prvi uslov za sreću", rekao je svojevremeno Džosef Pilates, osnivač pilatesa. I naravno, svakom telu da bi postalo i ostalo zdravo neophodna je fizička aktivnost, a na nama je da pronađemo baš ono što će odgovarati nama i u čemu ćemo uživati. Postoji mnoštvo sportova, i svaki od njih ima svoje benefite, ali i poneka ograničenja: kardio vežbe i treninzi visokog intenziteta mogu biti isuviše zahtevne za osobe sa srčanim problemima, dok treninzi snage nekome sa povredama neće odgovarati jer zahtevaju bolju fizičku spremu.

Ipak, postoji jedan vid fizičke aktivnosti koji je pogodan za sve - pilates.

Pilates vežbe izvode se na strunjači ili stolici, a u sebe uključuju različite vežbe snage i fleksibilnosti, koje su pogodne za sve: ne morate imati 25 godina i biti profesionalna balerina da biste išli na pilates, možete imati i 85 i početi da se njime bavite sa jednakim uspehom.

Postoji nekoliko ključnih elemenata koji pilates čine jedinstvenim:

  • ova metoda podstiče na to da se fokusirate na disanje i ostvarite konekciju između vašeg uma i tela, a svaki pokret ispratite od početka do kraja osluškujući vaše telo
  • vežbe su koncipirane na način da se strateški aktiviraju mišići i redukuje njihov umor, za postizanje boljih rezultata,
  • mnogi pilates treninzi uključuju korišćenje specijalno dizajnirane opreme, kako bi se kičmi pružila potpora i time se umanjila verovatnoća povreda, ali i aktivirale mišićne grupe koje su manje dostupne prilikom klasičnog izvođenja vežbi.

Naučna istraživanja sprovedena na osobama koje praktikuju ovaj oblik fizičke aktivnosti pokazala su da pilates ima mnogobrojne pozitivne uticaje na naš um i telo: on nam može pomoći u podsticanju razvoja izdržljivosti mišića i fleksibilnosti zglobova i ligamenata, poboljšava opšte stanje tela i umanjuje hronične upale zglobova i bol prouzrokovane sedenjem za računarom ili obavljanjem poslova koji zahtevaju neprirodan položaj tela, a lučenje serotonina prilikom vežbanja smanjuje anksioznost i depresiju.

Kao vid rehabilitacije prilikom povreda, pilates zauzima apsolutno prvo mesto prema mišljenju ortopeda i fizioterapeuta, budući da ovakav vid fizičke aktivnosti smanjenog intenziteta i povišenog angažovanja pojedinih mišićnih grupa predstavlja optimalnu proporciju kada su u pitanju povrede mišićnog tkiva, ali i koštano - zglobnog sistema.

Pilates se takođe često preporučuje i trudnicama i porodiljama, koje zahvaljujući podsticanju fleksibilnosti karlice i tonusa mišića celog tela porođaj i postporođajni period podnose daleko lakše. "Pilates je sjajan način da ojačate karlično dno, a da ne morate kontinuirano raditi Kegelove vežbe", navodi Sara Klampet, fizioterapeut i šef odeljenja za hirurške intervencije "Oridžin". "Svaka osoba, a posebno one sa povredama trebalo bi da u svoju rutinu uvedu pilates", izričita je.

image