Magazin

Trening u službi zdravlja

Postoji stara izreka koja glasi “Bolje sprečiti nego lečiti”, a većinu bolesti modernog doba, poput dijabetesa, gojaznosti, povišenog krvnog pritiska i holesterola, srčanih i bolesti digestivnog trakta možemo vrlo lako sprečiti ako samo malo povedemo računa o sebi i počnemo da vežbamo.
Trening u službi zdravlja© instagram/aleksandra japundzic

Redovna fizička aktivnost i izbor kvalitetnijih namirnica trebalo bi da budu prioritet, iako su nam često druge stvari mnogo važnije. A kada se jednom uđe u rutinu, to postaje zavisnost. Zavisnost od dobrog osećaja koji imate nakon odrađenog treninga ili duge šetnje i jednog dobrog, zdravog obroka, nakon koga nećete osećati glad već nakon pola sata. Sa vremenom, kako budete istrajavali u takvom načinu života, neće biti ni drhtavica, "padova šećera" i energije tokom dana, osećaja umora i pospanosti, kao ni nervoze. Takav način života slobodno možemo nazvati jednom vrstom lične higijene.


Fizička aktivnost je ta koja utiče na sprečavanje većine bolesti modernog doba: dijabetesa, gojaznosti, povišenog krvnog pritiska i holesterola, srčanih i mnogih drugih bolesti, utiče na zdravlje digestivnog trakta, jača skeletni sistem, popravlja posturu.

"Svedoci smo da se promenama navika pribegava najčešće samo zbog promene fizičkog izgleda, i to ne mora nužno biti loša stvar. Ipak, postavljajući ispred sebe cilj koji je vezan isključivo za fizički izgled, a ne i za zdravlje, vrlo često kada dođemo do zacrtanog cilja, motivacija oslabi, a mi se opet nađemo na početku. Vrtimo se u krug sa restriktivnim dijetama, treninzima do iznemoglosti zbog priprema za more, svadbe, Novu godinu i slično", naglašava Aleksandra Japundžić, sertifikovani trener.

Međutim, postoji jedan drugi resurs koji je pored vremena, naše najveće bogatstvo, a to je naše zdravlje. Ne treba da čekamo da sve krene da nas boli i iznutra i spolja i krivimo retrogradni Merkur, nagle promene vremena i sve ostalo za naše neodgovorno ponašanje kako bismo uzeli stvar u svoje ruke i učinili nešto dobro za zdravlje, i fizičko i psihičko.

Statistički podaci dobijeni na osnovu istraživanja koje je sprovela agencija "Propulsion" govore da tokom dana na društvene mreže i gledanje televizije građani Srbije u proseku potroše čitava tri sata. Ali isto tako, kada je reč o fizičkoj aktivnosti ili pripremi zdravih obroka, najčešći izgovor povezan je sa nedostatkom vremena.


Da li je vreme da se zapitamo šta nam je zaista važnije?

image