Magazin

Imate li i vi policu sa knjigama koje nikada ne čitate

Skoro svako ima ''onu'' policu, ili čak više njih, na kojoj se nalaze knjige koje skoro niko ne čita. Već je godinama deo doma, ali kada počne da smeta, da li je najbolje otarasiti je se? Ako to nije opcija, postoji više primena koje može imati.
Imate li i vi policu sa knjigama koje nikada ne čitate© Pexels/Pixabay

Velika je, ima previše knjiga i samo ''skuplja prašinu''. Ipak, mnogima je teško da se tek tako otarase knjiga i ove police (makar na njoj bili udžbenici i slikovnice iz detinjstva, koje sigurno više niko neće koristiti). Ipak, moguće je sebe ubediti da ima više od samo dekorativne svrhe:

Mesto za ostavljanje stvarčica

Ako uklanjanje ''beskorisne police'' nije opcija, ona može postati mesto za prikupljanje svih drugih beskorisnih elemenata u kući. Nefunkcionalni pokloni ili predmeti koji su impulsivno kupljeni, a nemaju konkretnu svrhu, mogu se ostaviti na polici postepeno pasti u zaborav, kao i svi srednjoškolski udžbenici na njoj.

Intelektualna iluzija

Lako je zavarati druge i delovati kao veoma načitan intelektualac sa prepunom policom različite literature. Nije važno koje su knjige u pitanju, ako ih ima dovoljno, verovatno niko neće pokušati da priđe i detaljno pregleda svaki naslov. Takođe, u ovom slučaju, može se ukazati prilika za pozajmljivanje preporučene literature drugima. S obzirom da niko nikada ne vraća pozajmljene knjige, ovako se može suptilno i efikasno smanjiti broj knjiga na svojoj i popuniti tuđa beskorisna polica.

Rapored po boji za vizuelni efekat

Izdvojiti jedan dan i organizovati celu policu po bojama korica može biti zabavna i produktivna aktivnost. Potrebno je samo ređati knjige sličnih ili istih boja jedne do druge i na ovaj način napraviti zanimljivu estetiku elementa koji se ne koristi. Ako polica već godinama stoji netaknuta, može se malo unaprediti kao dekoracija.

Ako ništa ne uspe, vreme je za ozbiljne odluke

To jest, konačno odlučiti kome prodati ili pokloniti sve te silne knjige. Na primer, dobro je dati knjige iz detinjstva prijateljima koji imaju malu decu. Ipak, ako poklanjanje prijateljima nije dovoljno, dobro je istražiti mesta ili humanitarne organizacije koje bi iskoristile ove knjige na bolji način. Osim što je polica konačno (većinom) prazna, knjige će dobiti ''nov život''.  

image