Magazin

Kako sa malo novca pretvoriti dom u luksuznu i elegantnu oazu

Stan ili kuća mogu delovati skupo i otmeno uvođenjem nekoliko izmena koje ne zahtevaju puno novca
Kako sa malo novca pretvoriti dom u luksuznu i elegantnu oazu© Pexels/Mikhail Nilov

Bilo koji stan ili kuća se mogu transformisati na nekoliko jednostavnih, ali efektnih načina. Nije potrebno trošiti mnogo novca da bi prostor izgledao elegantno i prefinjeno, sve je u detaljima. Uz ove primere je moguće stvoriti iluziju skupocenog, ali i veoma udobnog doma.

 1. Umetnost

Umetnički rad poput slike, male skulpture, fotografija i sličnog mogu potpuno da transformišu prostor. Međutim, važno je znati kako odabrati pravi komad. Čak i ''najskuplji'' domovi lako postaju kič kada su umetnički radovi nemarno odabrani.

Izbor se mora slagati sa ostatkom prostora, kako ne bi delovalo nasumično odabrano. Dobro je posećivati izložbe ili čitati o interesantnim umetnicima i doneti odluku. Na primer, štampanje naslikanih radova ne deluje elegantno, a mnogi bi smatrali da je to nepoštovanje slike. Umesto brzih i jeftinih rešenja, poseta studenstkoj izložbi, kreativnoj radionici ili čak odlazak u atelje samostalnih umetnika mogu biti dobar izbor.

Odabir rada za prostor mnogo govori o ukusu i umetničkom obrazovanju osobe, tako da je važno biti informisan. U krajnjem slučaju, kupiti pribor i napraviti svoj rad može biti najbolji izbor za one koji nisu sigurni odakle da počnu sa istraživanjem.

2. Tamne boje

Crne, bordo, zelene i teget nijanse stvaraju iluziju dubine prostora. Sobe u ovim bojma deluju udobno, ali i prefinjeno. Na primer, svetla slika okačena na tamni zid može biti dovoljno efektan kontrast. Mnogi se ustručavaju od tamnih zidova ili nameštaja iz straha od ''smanjenja'' sobe, ali uz dobro osvetljenje i raspored, ove boje se mogu besprekorno uklopiti.

3. Elegantan tepih ili prekrivači

U zavisnosti od kolorita sobe, tepih može biti skoro bilo koje boje. Ipak, ako je cilj elegancija, ne preporučuju se previše jarki i šareni tepisi. Za ravnotežu i harmoniju u donjoj polovini prostorije, dobro je odlučiti se za neutralnije boje ili jednostavan, pročišćen dizajn. Ovakav komad može biti zanimljivih oblika. Osim tepiha, elegantan detalj u prostoriji može biti mekani prekrivač na sofi u svetloj boji. Najbolje je da ovakav komad nema napadan dezen, kako bi se nameštaj istakao na suptilniji način.

4. Ogledala

Jednostavno, ali efektno. Ogledalo stvara dobru optičku iluziju većeg prostora, ali ima i dozu prefinjenosti. Takođe, može biti i zamena za umetnički rad, pogotovo ako ima interesantan ram ili oblik. U kombinaciji sa tamnim zidovima, biljkama, slikama na zidu i zanimljivim teksturama, ono postaje element koji unosi ravnotežu u sobu.

image