Magazin

Ideje za uređenje malih stanova: Može li mali stan delovati prostrano

Mali prostor je udoban, ali često možemo da se osećamo ''ugušeno'' kada mnogo vremena provodimo u njemu, pogotovo kad pokušamo da smestimo što više stvari. Određeni trikovi mogu vizuelno da otvore i prošire male stanove. Ovih nekoliko primera ne uključuju već poznate bele zidove i svetli nameštaj, već malo drugačije, ali efektne, dizajnerske pristupe.
Ideje za uređenje malih stanova: Može li mali stan delovati prostrano© Pexels/Max Vakhtbovych

Život u gradu ima mnogo povlastica, ali uvek nastane problem kada je u pitanju traženje velikog, svetlog i prostranog stana. Često su i finansijske mogućnosti te koje su ograničavajući faktor. Ipak, postoji nekoliko načina da kreirate iluziju većeg prostora, makar to bila garsonjera ili bilo koji objekat male kvadrature. Bitna je igra boje, svetlosti i oblika. 

Akcenat na boju - minimalizam ne mora biti dosadan

Kada je u pitanju mali prostor, najčešće se preporučuje što više svetlih boja, ali to ne znači da morate da se odreknete kolorita. Jedan deo stana može biti posvećen jarkim, zabavim bojama poput žute, crvene, magente, tirkizne... To može biti cela prostorija, ili samo ćošak namenjen za razbijanje monotonije. Ako se ostatak prostora dekoriše ili sredi u neutralnim tonovima, ''obojeni'' deo stana će još više doći do izražaja i dobija se vizuelni balans između elegantnog i ekscentričnog.

Vertikale su važne

Postoji nekoliko načina da se dobije maksimum visine. Kako bi stan delovao visoko i prostrano, potrebno je iskoristiti sve vertikalne linije. Za početak, veoma je važna pozicija zavesa - najbolje je da budu postavljene što više, čak iznad prozora. Na taj način se dobija efekat visoke vertikale koja kreće od plafona i stvara optičku iluziju. Pored zavesa, možete uvesti panele i visoke dekorativne pregrade. Takođe, uske police postavljene na zidove ili stolove čine sobu prostranijom i privlače pogled na gore.

Tamno i prefinjeno

Retko se preporučuje da male kvadrature budu urađene u tamnim nijansama, kako ne bi smanjile izgled prostora. Međutim, postoji nekoliko načina da primenite tamnije tonove, a da stan i dalje deluje prostrano. Za početak, visina se uvek može istaći korišćenjem vertikala. Lampe, stolice, police, vrata i pregrade moraju biti visoke, ali i uske. Takođe, svetlost igra veliku ulogu. U slučaju da ne dopire dovoljno sunca kroz prozore, strateški postavljena rasveta potpuno menja izgled enterijera. Takođe, različite teksture na nameštaju ili zidovima unose zanimljiv vizuelni efekat, bez kupovanja dodatnih ukrasa i elemenata, koji mogu ''umanjiti'' prostor.

Galerijski zid za "lični dodir"

Bez obzira na veličinu, galerijski zid može da se uklopi u svaki stan ili kuću. Može biti postavljen u bilo koji deo prostora, ali najefektniji je u zajednikim prostorijama, poput trpezarije ili dnevne sobe. Na ovaj način će privlačiti pažnju i učiniti prostoriju šarmantnom. Ostatak stana može ostati neutralniji, kako ne bi delovalo prezagušeno, ali i da bi pomoglo galerijskom zidu da se istakne. Potrebno je da zid dobro funkcioniše sa prostorom.

Staklene pregrade

Ugrađivanjem ovakvih pregrada se stvara fizička granica između dve sobe, ali bez naglog ''zatvaranja'' prostora zidovima. Iskorišćava se cela površina stana, a staklo i okviri mogu biti različitog izgleda i boja, što daje interesantni vizuelni momenat. Deluju moderno i elegantno i osvežavaju čak i domove koji nemaju dovoljno svetlosti i prostranosti.

image