Magazin

Objavljena lista "najglupljih" zemalja na svetu - Nepal je "najgluplja", a Japan "najpametnija"

Prema najnovijim istraživanjima, sastavljena je lista naglupljih zemalja na svetu. Osnovni kriterijumi su istraživačima bili ekonomski, obrazovni, zdravstveni i kulturološki, a na osnovu njih je urađena procena prosečnog kvocijent inteligencije, prema kome se Srbija nalazi na 136. mestu liste "najglupljih" zemalja.
Objavljena lista "najglupljih" zemalja na svetu - Nepal je "najgluplja", a Japan "najpametnija"© pixabay/stokpic

Prema istraživanju "Vajzvotera" (Wisevoter), može se tvrditi da su neke nacije gluplje od drugih iz raznih razloga. Oni su svoje istraživanje objasnili razlikama u obrazovnim mogućnostima i pristupu kvalitetnoj nastavi koje mogu dovesti do razlika u znanju i veštinama među zemaljama. Tamo gde je obrazovni sistem nedovoljno finansiran ili gde postoje ograničeni resursi, biće niži rezultati na testovima, usled neadekvatnog obrazovanja.

Takođe, smatraju oni, kulturne vrednosti u određenim državama, mogu obeshrabriti radoznalost i istraživanje, što bi takođe moglo doprineti ukupnom nižem nivou inteligencije.

Još jedan faktor koji uslovljava loše rezultate može biti nepostojanje pravilne dijagnoze i lečenje kognitivnih poremećaja (kao deo mentalnog zdravlja širom sveta), takođe mogu ograničiti potencijal za intelektualni rast.

Siromaštvo je još jedna kategorija koju su koristili kao filter koji u velikoj meri utiče na pristup mogućnostima višeg obrazovanja, pre svega na fakultetima. Nedovoljno materijalnih sredstava i uslova za život, dovodi do sveukupno nižeg osnovnog nivoa znanja u poređenju sa drugim zemljama sa više raspoloživih resursa.

Na spisku "najglupljih zemalja", Rusija je stošezdeseta sa prosečnim kvocijentom inteligencije 96,29. Kvocijent inteligencije Rusa stalno raste poslednjih godina, verovatno zbog poboljšane ishrane i pristupa obrazovanju za decu, kao i povećane svesti o kognitivnom razvoju, navode istraživači.

Srbija se prema ovom istraživanju nalazi na 136. mestu liste naglupljih zemalja, sa prosečnim kvocijentom inteligencije 89,6. Krasi nas 98 posto pismenosti, pa smo imajući taj podatak u vidu, na 67. mestu po pismenosti.

SAD su 166. na listi najglupljih zemlja, a prosečan kvocijent inteligencije im je 97,43. U SAD deca sa višim socioekonomskim poreklom imaju tendenciju da postižu bolje rezultate na testovima inteligencije od dece iz nižeg socioekonomskog staleža, zbog bolje mogućnosti za obrazovanje.

Za razliku od njih, Kina je na 189. mestu sa procenjenim kvocijentom inteligencije 104,1. Objašnjenje ovog visokog rezultata, je "rigorozni obrazovni sistem u zemlji, gde se učenici podučavaju na visoko strukturisan i disciplinovan način koji naglašava pamćenje i jake analitičke veštine", navode istraživači. Ipak, "najpametnija" zemlja na svetu je Japan, sa prosečnim KI od 106,48.

Naši susedi imaju šarenolike rezultate, BiH su na 129.mestu liste, Makedonci na 91. a Hrvati na 158. mestu.

image