Magazin

''Devojka sa bisernom minđušom'' nije nosila biser

Poznato delo Johanesa Vermera iz 17. veka je oduvek bilo misterija: Ko je model sa slike? Šta govori misteriozni pogled ''holandske Mona Lize''? U svetu umetnosti se skorije postavlja novo pitanje - Da li ona zaista nosi bisernu minđušu? Nova istraživanja pokazuju da su verovatnoće veoma male.
''Devojka sa bisernom minđušom'' nije nosila biser© Wikimedia Commons/Public Domain

Jedan od kustosa Vermerove retrospektivne izložbe u Rajksmuzeumu u Amsterdamu, Piter Rulofs, je izjavio za ''Art njuzpejper (Art Newspaper)'' da poznata kuglica na slici verovatno nije biser, kao što se godinama verovalo.

Objasnio je da u to vreme, biser te veličine bi sigurno bio neverovatno skup. Tada su se biseri najčešće uvozili iz prostora između Indije i današnje Šri Lanke. Malo pre nego što je slika nastala, bogati holandski juvelir je kupio veliki biser u Londonu za oko 500 funti (što bi bilo preko sto hiljada evra danas). Biser je sigurno bio manji od onog na Vermerovoj slici.

Rulofs smatra da se na slici nalazi staklena imitacija bisera, koja se tada mogla naći kod mnogih venecijanskih stakloduvača.

Slika nije uvek imala ovaj naziv. Dobila je ime ''Devojka se bisernom minđušom'' tek nedavno, od strane glavnog kustosa na retrospektivnoj Vermerovoj izložbi u devedesetim godinama. Pre toga, zvali su je ''Devojka sa turbanom''.

 ''U pitanju nije ni biser, ni staklo, već samo boja na platnu,'' rekla je direktorka muzeja za ''Art njuzpejper''. Vermer je navodno minđušu naslikao iz samo dva poteza.

Ljudi su počeli da uvažavaju vrednost Vermerovih radova tek nakon njegove smrti. Slika je postala veoma popularna u savremenom dobu nakon romana i filmova inspirisani njome. Sve do danas, misterija o nastanku slike i identitetu modela nastavlja da fascinira javnost.

image