Magazin

Vandalizam nad ''Mona Lizom'' - pet najpoznatijih slučajeva u istoriji

Dobro poznata slika je pretprela različite napade u proteklih šest decenija
Vandalizam nad ''Mona Lizom'' - pet najpoznatijih slučajeva u istorijiGetty © Marc Piasecki

Nedavni javni potezi članova grupe ''Samo zaustavi naftu'' su pokrenuli temu vandalizma u svetu umetnosti. Ipak, ovakvi slučajevi su se više puta događali u istoriji - neki iz političkih, a drugi iz privatnih razloga.

''Mona Liza'', možda čak i najpoznatija slika Leonarda da Vinčija, pretpela je nekoliko vandalskih napada kroz godine. Mnogi smatraju da je slika postala toliko poznata više zbog krađe ili napada u prošlosti, nego zbog umetničke ili istorijske vrednosti. Neki od najpoznatijih slučajeva vandalizma su počeli pre više od šezdeset godina:

Kiselina na platno - 1956

Prvi i ''najnasilniji'' slučaj je bio u pedesetim godinama, kada je slika bila na izložbi u Montobanu, u Francuskoj. Vandal je bacio kiselinu na delo, koja je zahvatila dno slike. Ne postoji oficijalna informacija da li je došlo do oštećenja koje bi zahtevalo restauraciju. Zbog ovog incidenta je ''Mona Liza'' dobila staklenu zaštitu. Razlog incidenta nije poznat.

Kamenovanje - 1956

Krajem iste godine čovek iz Bolivije je bacio kamen na ''Mona Lizu''. Izjavio je da nije imao dobar razlog, samo je osetio potrebu da je gađa kada ju je ugledao. Mnogi su pretpostavili da je samo želeo da prespava u zatvoru, pošto je bio beskućnik. Srećom, polomljeno je samo zaštitno staklo i mali deo boje na laktu poznate dame, koji su stručnjaci brzo popravili.

Crvena farba - 1974

Na jednom od retkih ''putovanja'' Mona Lize, još jedan slučaj vandalizma se dogodio u Tokiju, u znak protesta. U Narodnom muzeju je 25-godišnja Tomoko Jonezu htela da ofarba ''Mona Lizu'' u crveno, koristeći sprej. Oko tridesetak kapljica je dospelo na platno, ali slika nije bila oštećena više od toga. Razlog je bio protivljenje odluke muzeja da ne dopuste osobama sa invaliditetom da vide ''Mona Lizu'', kako ne bi došlo do prevelike gužve. Iako je dobila presudu i platila kaznu, njen potez je imao efekta. Narodni muzej je izdvojio ceo dan za ulazak isključivo osoba sa invaliditetom.

Udar šoljice za čaj - 2009

Nakon nekog vremena se u Luvru desio još jedan slučaj. Jedna Ruskinja je odlučila da gađa ''Mona Lizu'' šoljicom za čaj, koju je imala u torbi, jer je navodno bila ljuta zbog odbijenog francuskog državljanstva. Ipak, ništa nije bilo oštećeno, osim same šoljice.

Dezert za nasmešenu damu - 2022

Nedavni slučaj se dogodio u maju prošle godine, kada je odrasli muškarac posetio Luvr, prerušen u ženu u invalidskim kolicima. Odabrao je ovakvu masku, jer je osobama sa invaliditetom dozvoljeno da bliže priđu delu. Ustao je i pogodio sliku parčem torte, koje je potom razmazao po njoj. Na kraju je navodno bacio latice ruže u vazduh. Izjavio je da je ovo bio način da natera javnost da obrati pažnju na klimatske promene, jer su umetnici imali obzira prema planeti. Slika nije bila oštećena i staklo je očišćeno.

image