Magazin

''Ukradena Mona Liza''- Viralni klip prevario milione

Video postavljen na TikToku je napravio veliku uzbunu na društvenim mrežama, kada je korisnik postavio snimak iz Pariza, kolone automobila hitne pomoći pod rotacijom, i napisao ''POV (point of view): ono kada ukradu Mona Lizu dok si u Parizu''
''Ukradena Mona Liza''- Viralni klip prevario milioneGetty © Marc Piasecki

U roku od 24 sata, više od devet miliona korisnika je pogledalo ovaj video na TikTok-u i mnogi su isprva bili zbunjeni. 

Ovo ne bi bio prvi put da je Mona Liza nestala, jer je krađa ovog dela u prošlosti navodno jedan od razloga zašto je baš ova slika Leonarda Da Vinčija toliko popularna u svetu. Italijan Vićenco Peruđa je ukrao Mona Lizu 1911. godine, i to prilično lako, jer je bio jedan od majstora koji su postavljali zaštitno staklo preko nje. Dve godine je čuvao sliku i pokušavao da je proda, ali su ga vlasti otkrile i Mona Liza je vraćena. Odslužio je kaznu od šest meseci zatvora. 

U sledećem postavljenom video klipu, korisnik objašnjava da je posetio Luvr sa prijateljima i da su pitali obezbeđenje gde je nestala Mona Liza. Navodno, nisu dobili odgovor.

Ipak, ubrzo je dokazano da slika nije napustila svoje mesto i Mona Liza je sve vreme bila u muzeju. Mnogi korisnici su se pridružili šali, ostavljajući komentare:

''Posle toliko događaja u poslednje vreme, ovo je samo još jedan klasičan početak godine.''

''Što samo ne naslikaju još jednu?''

''Šta je Mona Liza?''

Drugi korisnik je odgovorio svojim TikTok videom, pretvarajući se da je kolekcionar kome se posrećilo što ima priliku da preproda ''ukradeno'' delo.

@y_malyarchuk Mona Lisa Stolen 2023 - how is it possible? Must be some very rich supervillain art collector, or maybe someone from Netflix took it to film a movie like the Glass Onion 😂 #monalisa#monalisastolen#monalisastolen2023#monalisapainting#monalisamissing♬ METROOOOO - Dylan Turner

image