Magazin

Pikaso - stvari koje niste znali o velikom španskom slikaru

Iako najpoznatiji po svojim delima iz perioda kubizma, Pablo Pikaso svoju karijeru cenjenog umetnika započeo je sa svega petnaest godina, kada je naslikao svoje prvo remek-delo posvećeno tragično preminuloj sestri Loli. Kakav značaj za njega ima ovo delo, gde je pronašao inspiraciju i likovima i da li ikada zažalio što je naslikao delo koje je potpuno nesvojstveno njegovom stilu?
Pikaso - stvari koje niste znali o velikom španskom slikaru© pixabay/aitoff

Svojim delima Pablo Pikaso, jedan od najvećih umetnika svih vremena, ostavio je neizbrisivi trag u modernoj umetnosti, a ono po čemu se izdvajao od ostalih jeste njegova svestranost - kroz vreme nežno je prelazio iz jednog u drugi stil, pa tako možemo uživati u njegovim delima u kojima dominira kubizam, nadrealizam, ali i neoklasicizam i mnogi drugi. I, iako uvek pri pomisli na Pikasa i njegova dela u glavi imamo ona najpoznatija, iz perioda kubizma i modernizma, delo koja je naslikao u adolescentskom periodu, sa svega petnaest godina, na njegovu umetnost baca potpuno drugačije svetlo.

Rođen 1881. godine u porodici umetnika, Pablo Pikaso bio je na svojevrstan način predodređen da bude umetnička duša, a njegov talenat za crtanje i slikanje bio je primećen još u najranijem detinjstvu. Po završetku škole i diplomiranju, veoma brzo ovladao je realističkim stilom koji je bio karakterističan za stare majstore slikarskog zanata.

Smrt rođene sestre Lole kada je imao samo četrnaest godina imala je neverovatan uticaj na njega i pravac kojim se njegova strast prema umetnosti razvijala. Skrhan bolom koji porodična tragedija nosi, Pikaso se od tuge "krio" u slikanju, a samo godinu dana kasnije, sa petnaest godina, na predlog oca stvorio jedno od svojih najlepših umetničkih dela, "Prva pričest".

Na slici je predstavljena mlada devojčica (koja je pretpostavlja se, predstavljala njegovu sestru Lolu) obučena u belu haljinu do poda koja podseća na venčanicu kako prima svoje prvo pričešće u crkvi, lik sveštenika inspirisan je njegovim ocem, a dečak koji stoji na oltaru u stvarnosti je bio sin očevog prijatelja.

Religiozna tematika bila je prava retkost u Pikasovim umetničkim delima i prisutna tek u periodu njegovog studiranja, budući da u svom daljem radu nije imao tendenciju da stvara dela inspirisana Bogom i religijom, a sam Pikaso, iako nije bio pobožan, poštovanje prema veri negovao je tokom čitavog života. U kasnijem dobu, kada su ga upitali da li je ikada zažalio što je u ranijem periodu stvorio "Prvu pričest" veliki Pikaso odgovorio je: "Nema šanse, tada mi je to bilo veoma važno", a detalji koji su uočljivi na slici i zaista pokazuju koliko mu je ona tada značila: od svakog nabora na haljini i velu mlade devojčice, preko diskretne, a ipak uočljive teksture na zidu, svaki potez četkicom oživljavao je sakralnu scenu. Čak je i pozicija likova na slici predstavljena iz profila - u znak velikog poštovanja.

Čitava kompozicija za Pikasa imala je simboličan značaj: kao što je Prva pričest u životu katolika ljučni deo tranzicije iz detinjstva u odraslo doba, tako je i njegova slika označavala njegov prelaz iz studenta umetnosti u pravog, pravcatog umetnika, a sam rad pomogao mu je da sebe pozicionira u tom svetu kao jednog od najuticajnijih umetnika svih vremena.

Iako se "Prva pričest" smatra prvim Pikasovim remek-delom, njegov otac je još par godina ranije mogao da predvidi njegov uspeh - kada je imao 13 godina, otac mu je poklonio svoju paletu i slikarske četkice, na neki način predajući mu "štafetu", a od tada pa sve do svoje smrti nije naslikao ni jedno više delo.

Pikasov život od malena bio je "obojen" zanimljivim i nesvakidašnjim činjenicama, od kojih mnoge nemaju veze sa njegovom umetnošću:

  • Život mu je "dao" dim cigarete - kada se rodio, mali Pablo nije zaplakao, a babice su pomislile da je mrtvorođen. Njegov stric uzeo je stvar u svoje ruke, povukao je dim cigarete, izdahnuo malom Pablu u lice, a kada se on zakašljao, značajno pogledao u babice pokazujući im da nisu u pravu
  • Dar za slikarstvo Pikasu je zapisan u genima - prva izgovorena reč bila mu je "piz piz", što je skraćeno od španske reči "lapis" koja znači olovka
  • Pikaso je voleo sitne žene - dva puta se ženio, i imao četvoro dece sa tri žene, a "uslov" za svaku bio je da je niža od njega, kao i da je pokorna. Inače, ni sam Pablo nije bio izrazite visine - svega 162 centimetra
  • Iako je poznat kao jedan od osnivača kubizma, Pikaso je utabao put i umetničkim pravcima poput skulpturizma i mozaika
  • Pikaso je, verovali ili ne, optužen i da je ukrao Mona Lizu, a za ovaj gnusni zločin okrivio ga je njegov prijatelj, pesnik Gijom Apoliner. Nakon saslušanja obojica su puštena na slobodu
  • Sa sobom je uvek nosio pištolj napunjen ćorcima - a ispalio bi ga u svakoga ko bi uvredio Sezana, koji je imao najveći uticaj na kubizam
  • Pikasov portfolio broji skoro 150 hiljada radova - preko 13.500 slika, oko 100.000 otisaka i gravura, 34.000 ilustracija knjiga i oko 300 skulptura
  • Svojom umetnošću plaćao je porez - Pikaso nije ostavio testament, te su njegovi troškovi i porezi posmrtno otplatili njegovim slikama. Veliki deo kolekcije izložen je u muzeju "Pikaso" u Parizu.

 

image