Magazin

Deset simbola SSSR

Sovjetski fotoaparat koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, kolonjska voda koja je ponekad služila umesto vodke i čaše koje su prilagođene prvoj mašini za pranje posuđa u Sovjetskom Savezu, samo su delić artikala koji su obeležili jednu eru u ruskoj istoriji. Šta je to što sovjetske bake i deke i danas čuvaju u podrumima ili na tavanima svojih kuća?
Deset simbola SSSR© prinscrean / youtube ТОП 10 ФАКТОВ

Bez obzira na to što se Sovjetski Savez raspao pre više od 30 godina, svi koji su se rodili ili odrastali u vreme sovjetske vlasti još uvek pamte kako su se namirnice iz posluge nosile u avosjkama (mrežicama), a simptomi prehlade lečili čuvenom "Zvezdicom". Većina stvari iz tog perioda danas se više ne koristi, već se skladište na tavanima kuća i stanova, kao podsetnik na neka potpuno drugačija vremena. Zato smo danas odlučili da "oduvamo prašinu" sa 10 simbola Sovjetskog Saveza i pokušamo da dočaramo kako je izgledao život onomad.

Avosjka

Spisak karakterističnih za SSSR simbola otvaramo "avosjkom", mrežicom ispletenom od debelih niti, za samoposlugu, u koju su se stavljale namirnice. Zbog čega je avosjka bila toliko popularna? Zbog svoje kompaktnosti - za tili čas se mogla složiti ne samo u torbu, već i u džep jakne i kaputa. Zlatno doba avosjke je bilo tokom perioda deficita, a svaki stanovnik SSSR-a sa sobom je uvek nosio makar jednu, za slučaj da naleti na neku namirnicu koja se retko pronalazi, a potrebna je.

Portvejn "777"

Bez obzira na to što se u Sovjetskom Savezu propagirao zdrav život koji je isključivao konzumaciju alkoholnih napitaka, oni su oduvek bili u prodaji, a jedan od najpopularnijih pića tog vremena bio je upravo Portvejn "777" (odnosno, "Tri sekire"). Ukoliko ne uzimamo u obzir votku, po kojoj je Rusija poznata širom sveta, portvejn (mlado belo vino) je bio jedan od prvih alkoholnih napitaka domaće proizvodnje, a zbog svoje pristupačne cene bio je omiljen među stanovništvom.

"Buratino" limunada

Ono što su popularni "Step" sokovi bili tokom devedesetih godina u Srbiji, to je "Buratino" limunada predstavljala za stanovnike Sovjetskog Saveza - pili su svi, od najmlađih generacija, pa do baka i deka. "Buratino" se prodavao u dva oblika - u poslugama, u staklenim flašama sa etiketom na kojoj je bio predstavljen čuveni lik iz crtanog filma, Buratino (Pinikio), ili na pokretnim štandovima na teritoriji grada, gde se prodavao na čašu.

Topljeni sir "Družba"

Kada smo već kod prehrambenih proizvoda, ne smemo ispustiti iz vida topljeni sir "Družba", koji je bio jedan od omiljenijih namirnica tog vremena. Zbog čega je bio toliko cenjen od strane miliona ljudi u Sovjetskom Savezu? Pre svega zbog svog potpuno prirodnog porekla, zgodne ambalaže i dostupnosti - ovaj sir mogao se kupiti u svakoj lokalnoj posluzi po relativno pristupačnoj ceni.

Fasetirana staklena čaša

Slobodno možemo reći remek-delo Vere Muhine, sovjetske umetnice i skulptorke, ugledalo je svetlost dana 11. septembra 1943. godine, kada je izlivena prva serija ovih čaša u fabrici stakla u gradu Gus-Hrustaljni. Ova čaša nije bila obična čaša, već je ideja da ona bude baš ovakvog oblika i dimenzija diktirana uspesima sovjetske industrijske delatnosti, koja je baš u to vreme napravila prvu mašinu za pranje posuđa. Fastetirane čaše brzo su ušle u upotrebu u čitavom Sovjetskom Savezu, koristila se u kafićima i restoranima, po kućama, pa čak i na aparatima za gazirana pića. Zanimljiv je i podatak da je tačno 476 ovakvih čaša iste visine kao i spomenik "Radnik i kolhoznica", remek-delo Vere Muhine.

Mast "Zvezdica"

Apsolutna zvezda ovog spiska (i to ne samo zbog svog naziva) mast "Zvezdica" nije svoj vek odslužila u vreme Sovjetskog Saveza, već se i danas može pronaći na policama apoteka i polje snabdevenih supermarketa. Ovaj popularni vijetnamski balzam u prepoznatljivim crvenim, metalnim teglicama prodavao se u svim sovjetskim apotekama, a u slučaju kašlja ili zapušenog nosa bio je instant rešenje, zahvaljujući jakom mirisu mentola gotovo momentalno bi uklanjao simptome prehlade. Ipak, to nije bila jedina primena, smatra se da je odlično rešenje i pri ujedu komaraca.

Fotoaparat "Smena-8M"

Ovo, slobodno možemo reći čudo sovjetske tehnike za školarce u prodaji se nalazilo čitavu četvrt veka, od 1970. do 1995. godine, a mnogima je ostalo u sećanju zbog svog prepoznatljivog i veoma izdržljivog kućišta. Kao potvrda ovoj činjenici da je ovaj aparat bio najpopularniji fotoaparat u Sovjetskom Savezu govori i podatak da je zasluženo ušao u svetsku knjigu Ginisovih rekorda - ni manje ni više nego kao najprodavaniji fotoaparat u svetu.

Trostruka kolonjska voda

Titula najuniverzalnijeg kozmetičkog sredstva sa razlogom odlazi "u ruke" ove kolonjske vode. Iako je većina muškaraca koristila "kako Bog zapoveda", u skladu sa namenom, bili su i oni koji su ovu kolonjsku vodu koristili kao sredstvo za dezinfekciju, pa čak i umesto votke (jer je više od trećine sastava bio čist alkohol). Najviše se proslavila za vreme Velikog Otadžbinskog rata, tada se najviše koristila upravo zbog svojih antiseptičkih svojstava za dezinfekcije rana.

Staklene flaše za mleko i mlečne proizvode

Ono što je ove flaše činilo izuzetno popularnim i zahvalnih za korišćenje jeste njihovo široko grlo: za razliku od današnjih plastičnih flaša, u Sovjetskom Savezu insistiralo se na staklenim  ne samo zbog toga što je zgodna za presipanje, već i zbog toga što se mogla koristiti više puta. Sistem je bio i više nego jednostavan: posebne cisterne prodavale su mleko i mlečne proizvode pravo na ulici, a kupci su dolazili sa svojim flašama u koje se mleko, kefir ili surutka sipali pravo iz cisterne. Kasnije je sistem unapređen, pa su se u poslugama prodavali isti ti proizvodi ali već sipani u staklene flaše, sa folijom koja je zatvarala grlo i na kojoj su bili navedeni naziv proizvoda i njegov rok trajanja.

Čaj sa slonom

Ovaj spisak kultnih stvari koje su obeležile doba Sovjetskog Saveza zatvaramo čajem - ali ne običnim, već sa slikom slona na ambalaži. Čaj se u Sovjetskom Savezu veoma poštovao, ali ovaj, indijski, bio je daleko ispred svih, upravo zbog toga, žuta pakovanja sa polica posluga uvek su nestajala prva.

 

image