Magazin

Dan zaštitnika otadžbine - Dan muškaraca u Rusiji

Kao što se 8. marta proslavlja praznik svih žena, tako se i 23. februara u Rusiji i državama bivšeg Sovjetskog Saveza proslavlja dan zaštitnika otadžbine koji se još zove i dan muškaraca. Od čega je potekla ova tradicija, kako se proslavlja i zbog čega se u narodu naziva još i "danom čarapa"?
Dan zaštitnika otadžbine - Dan muškaraca u Rusiji© prinstcreen youtube/Поделки от Татьяны

Bez obzira na to što se međunarodni dan muškaraca u celom svetu zvanično obeležava 19. novembra, ruska tradicija nalaže drugačije - zbog toga se Dan Zaštitnika Otadžbine, praznik posvećen svim muškarcima (ali i ženama vojnicima), praznuje 23. februara. Iako je kroz rusku istoriju proslavljanje zaštitnika otadžbine oduvek imalo veliki značaj, budući da je još u vremena Petra I, 1698. godine postojao orden za nagrađivanje za vojničke podvige napravljen u čast svetog Andreja Prvozvanog, smatra se da je ovaj praznik utemeljen tek 23. februara 1918. godine, u znak sećanja na bitke pod Narvom i Pskovom.

Prema dugogodišnjoj tradiciji, 23. februar je na teritoriji čitave Rusije, ali i bivših članica Sovjetskog Saveza, rezervisan za kulturne manifestacije u čast onih koji brane i koji su branili otadžbinu: organizuju se priredbe za decu, koncerti velikih estradnih umetnika, izložbe i projekcije filmova iz doba SSSR. Muškarcima se praznik čestita uz zdravicu "Za muškarce", a onim najbližim se obavezno kupuje i neki simboličan poklon, često i cveće.

"Dan muškaraca" ili "dan čarapa"

U prethodnom veku, pod pojmom "simboličan poklon" podrazumevali su se suveniri u vidu minijatura oružja ili vojne tehnike, dok danas, u svetu modernih tehnologija, muškarci najviše priželjkuju poklone poput gedžet". Naravno, niko od nas ne dobije na poklon baš uvek ono što hoće, pa se tako među najbanalnijim poklonima tradicionalno nalaze i čarape, donji veš, kupke i pene za brijanje, a vlasnici prodavnica često ističu da im pred ovaj praznik prodaja upravo tih artikala poraste višekratno. Da je "dan čarapa" postao i svojevrstan "mim" govore i objave na društvenim mrežama sa šaljivim komentarima i muškarcima koji sa ponosom drže par čarapa, a lokalni proizvođači iz godine u godinu utrkuju se koji će da napravi originalnije pakovanje ili aranžman: tako se u prodaji mogu pronaći "predsedničke čarape", "čarape za brutalne muškarce", kao i torte sa natpisom "Ili si možda želeo čarape?"

Zanimljivosti vezane za 23. februar:

  • 23. februar sa pravom se naziva "osmim martom za muškarce" - po starom kalendaru 8. mart i jeste 23. februara.
  • Praznik se čestita i svim ženama vojnicima, iako se tradicionalno proslavlja kao "dan muškaraca".
  • Sasvim neočekivano, ovaj praznik se proslavlja i u Velikoj Britaniji.
  • 1938. godine puštena je u upotrebu kovanica "Zaštitnik Otadžbine", kao prvi poklon za taj praznik.
  • Na nivou državnog praznika ovaj dan se obeležava tek od 2002. godine - ruski predsednik Vladimir Putin izdao naredbu da se praznik proslavlja neradno.
image