Magazin

"Minimalni ponedeljak" nas čuva od napetosti koja se pojavljuje nedeljom po podne

Novi trend u poslovnom svetu pod nazivom "minimalni ponedeljak" ("bare minimum Monday") donosi nam manje stresa prvog radnog dana u nedelji i pomaže nam da se oslobodimo nametljivih misli o poslu koje nam ne daju da vikend provedemo u miru. Šta je to "minimalni ponedeljak", kako da uz njega lakše preguramo radnu nedelju i koji su to trikovi koji nam pomažu da ponedeljkom budemo produktivniji?
"Minimalni ponedeljak" nas čuva od napetosti koja se pojavljuje nedeljom po podne© Picjumbo/ Viktor Hanacek

Zamka u koju se jednostavno upada i koja sa lakoćom može upropastiti vikend i lepe trenutke uživanja sa porodicom ili prijateljima ima svoj naziv u poslovnom svetu – "nedeljni strahovi" (strahovi i nemir koji se javljaju nedeljom po podne), a ova pojava se objašnjava iznenadnim naletom napetosti i straha tokom dana vikenda prouzrokovanih ponedeljkom koji predstoji i koji sa sobom nosi veliku količinu poslovnih obaveza i sastanaka. Ipak, nije sve tako crno, a u pomoć rešavanju ovakve napetosti "priskače" novi trend koji su radnici širom sveta počeli da primenjuju - "minimalni ponedeljak".

"Minimalni ponedeljak" podrazumeva specifičan pristup radnim aktivnostima prvog dana radne nedelje, a kako i sam naziv govori – sa minimalnom količinom stresa i napora. U osnovi ovog trenda leži realistično planiranje: davanjem prioriteta isključivo suštinskim zadacima koji treba da se obave u ponedeljak smanjuje se osećaj preopterećenosti, a lista zadataka na kojoj je minimalno stavki deluje manje zastrašujuće. Takođe, ovakva raspodela poslovnih obaveza na samom početku radne nedelje rezultiraće i boljim osećajem produktivnosti, budući da će svi zadaci sa spiska biti rešeni, pa neće biti "repova" i osećaja da nismo bili dovoljno efikasni na poslu.

Kojim se sve trikovima možemo služiti kako bismo povećali produktivnost prvog radnog dana u nedelji:

Fokus samo na jednom zadatku

Pravilno i realistično planiranje radnih obaveza nije jedino što je potrebno da bismo se rešili pretrpanosti poslom i napetosti – veoma je važno izbeći "multitasking" i posvetiti se jednom zadatku sve dok ga ne privedemo kraju. Ovakav način rada ne samo da smanjuje osećaj preopterećenosti, već i daje sjajan osećaj: kada znamo da smo jedan zadatak u potpunosti završili i precrtali ga sa naše liste, započinjanje novog nam mnogo lakše pada, a mala pobeda služi kao podsticaj za nove.

Planiranje sastanaka od utorka

Savetuje se da se (koliko god to poslovne obaveze dozvoljavaju) svi sastanci organizuju od utorka pa do petka, kako bi ponedeljak bio rezervisan isključivo za efikasan rad. Ovakvo planiranje radnih aktivnosti pomaže da se usredsredimo na završavanje zadataka i izbegnemo zamor već prvog radnog dana u nedelji.

Telefon na "sajlent" režimu je pola uspeha

Isključivanje tona na mobilnim uređajima i fokusiranje na posao smanjuje prosečno vreme obavljanja zadataka za najmanje 23 minuta, na račun nepotrebnih notifikacija koje pristižu sa društvenih mreža i aplikacija koje su instalirane na uređaju. Svaki put kada nam pristigne notifikacija, mi ne samo da pogledamo šta je to stiglo i ko nam je pisao, već po automatizmu pregledamo i sve ostale poruke i pogledom preletimo po svim aplikacijama. Prema iskustvima ljudi koji su sve svoje notifikacije isključili i mobilni telefon prebacili u "sajlent" režim tokom radnog vremena, produktivnost se povećala za čak 50 procenata.

Pauza za ručak je važan deo radnog dana

Pauza za ručak predstavlja zakonsko pravo svakog zaposlenog koje nije izmišljeno tek tako: vreme koje provedemo ne razmišljajući o poslu, uživajući u ukusnom obroku i neobaveznom ćaskanju sa kolegama dokazano ima pozitivan učinak na produktivnost zaposlenih.

Određivanje vremena "fokusa" u kalendaru

Kako kolege ne bi zvale i pisale ometajući nas i skrećući nam fokus sa posla koji radimo, u naše kalendare možemo uneti "vreme fokusa" – kada nismo dostupni za bilo kakve pozive, poruke ili konsultacije i kada nam je pažnja usmerena strogo na ono što radimo. Kao i sa mobilnim telefonom na kad je ugašen ton, tako i ovde smanjujemo verovatnoću da će nas neko prekinuti u radu i oduzeti nam dragoceno vreme i usredsređenost.

image