Magazin

Mostovi Sankt Peterburga - spajaju i kada su "razdvojeni"

Sa izlaskom meseca, Sankt Peterburg se menja. Stotine brodova, jahti i čamaca sastaju se kod Dvorskog mosta, a višetonske konstrukcije razdvjaju svoja krila kako bi ih propustila da prođu. Peterburg je svetski rekorder po broju mostova, koji su ujedno i njegov zaštitni znak. Tople, letnje, "bele noći", povetarac koji blago miluje i pogled na mostove koji se otvaraju kako bi ispod njih prošli brodovi, privlače na desetine hiljada turista godišnje da poseti ovu severnu prestonicu Rusije.
Mostovi Sankt Peterburga - spajaju i kada su "razdvojeni"© wikimedia/Ludvig14

Pokretni mostovi Sankt Peterburga su prava atrakcija. A mogli su i da ne budu. Prema legendi, Petar I je u novoj prestonici zabranio izgradnju kamenih mostova računajući da će se ceo saobraćaj u gradu obavljati rekama i kanalima. Car je sanjao da će stanovnici buduće prestonice Rusije putovati trajektima i čamcima jer je u tome video evropski šik, poput amsterdamskog ili venecijanskog. Na sreću, ta ideja nije zaživela, i već 1727. godine, nakon smrti Petra I, u tadašnjem glavnom gradu sagrađen je prvi most - drveni, koji je spajao obale reke Neve. U naredne dve dekade, broj mostova u Sankt Peterburgu samo je rastao, pa se do 1749. godine brojalo već preko 40 mostova, od kojih je barem polovina bila pokretna.

Mnogo romantičnih priča je povezano sa mostovima koji se, kao i obično, otvaraju u najnepovoljniji čas. Žurite na sastanak ili kući nakon radnog dana, ali, avaj, zakasnili ste jer ste se našli ste na "zaključanoj" strani obale. U Sankt Peterburgu ćete u svakoj porodici čuti slične dogodovštine. A sve zato što mostovi preko plovne Neve periodično otvaraju svoje "šape" ka oblačnom peterburškom nebu.

Ovaj jedinstveni spektakl traje od kraja aprila do sredine novembra, za vreme plovidbe, odnosno kada Neva nije zaleđena. Prilikom noćnog izlaska u grad tokom ovog perioda, važno je znati tačno vreme otvaranja mostova. Jer ako nemate veštine Mojsija, možete se naći u prilično neprijatnoj situaciji kada morate da tražite alternativne puteve  da biste došli do željenog dela grada. Peterburški mostovi se uvek otvaraju noću, a ovaj prizor, koji je najlepše posmatrati tokom "belih noći", i danas privlači turiste u grad na Nevi.

Na današnji dan severna ruska prestonica broji 342 gradska mosta, dok se u prigradskim delovima Sankt Peterburga, poput Puškina, Peterhofa, Pavlovska, Lomonosova i Kronštadta nalaze još 133. Šta peterburške mostove čini toliko posebnim i zbog čega su baš oni predstavljeni na svim razglednicama ovog grada?

  • Od ukupnog broja mostova, pokretnih je 21. Najveće pokretno krilo na svetu ima Litejni most - dužina krila koje se podiže kako bi ispod mosta mogla proći plovila, iznosi neverovatnih 67 metara, dok titula najdužeg pokretnog mosta preko reke Neve, pripada mostu Aleksandra Nevskog  - zajedno sa prilazima dužina ovog mosta iznosi neverovatnih 906 metara!
  • Most za koji se vezuje najviše legendi je most Poljubaca: veliki broj zaljubljenih, mesto dirljivih sastanaka i rastanaka negde su i logični zbog naziva koji ovaj most nosi. Ali, sam naziv most je dobio iz drugog razloga. Naime, 1788. godine poznati ruski trgovac Nikifor Pocelujev (u ruskom jeziku "poljubac" se kaže "poceluj") u neposrednoj blizini mosta otvorio je kafanu "Poljubac". Mesto je brzo postalo popularno među stanovnicima Sankt Peterburga, a najbliži most nazvali su po eminentnom lokalu u blizini.

  • Najstariji od svih mostova je Ioanovski most, koji je bio sagrađen još davne 1706. godine i koji je spajao tada još uvek neuređeni Sankt Peterburg sa Petropavlovskom tvrđavom. Most je nosio naziv Petrovski od momenta njegove izgradnje pa sve do 1887. godine, kada su ga preimenovali u Ioanovski. Danas je ovaj most pešački most koji se i dalje opire na temelje starog, autentičnog "Petrovskog" mosta, a u čast tristogodišnjice grada 2003. godine, ispod Ioanovskog mosta postavljen je i spomenik zecu Arseniju, koji prema legendi ispunjava želje.

  • Ermitažni most koji spaja obale Zimnje kanavke (obale kanala) prvi je kameni most Sankt Peterburga, sagrađen u periodu od 1763. do 1766. godine. Ovaj most nosi i titulu najromantičnijeg mosta. Inače, Ermitažni most je poznat i po književnom delu čuvenog ruskog pisca, Puškina, "Pikovoj dami": naime, zbog neuzvraćene ljubavi je Liza, junakinja ovog književnog dela, baš sa ovog mosta skočila u vodu.

  • Najširi most je Plavi most na reci Mojki, a njegova širina iznosi 97,3 metra. Na površini mosta nalazi se čak i parking zona za oko stotinak automobila, pešačka zona i kolovozne trake. Zbog svoje širine, u narodu je ovaj most poznat i kao most-trg.

  • Ljubljana je poznata po tromostovju - mestu na kome se u centru grada nalaze tri mosta a Sankt Peterburg je poznat po semimostju - mestu na kome se odjednom može videti čak sedam mostova. Da bi se videlo semimostje, potrebno je dase na Pikalov most stane tako da se Nikoljski sabor nalazi sa leve strane, tada će ispred biti Krasnogvardejski most, iza njega će se ukazati Novonikoljski, a ukoliko se okrenete u smeru kazaljke na satu i Staronikoljski. Dalje će se po kanalu Krjukova videti i Smežni, a za njim i Mogiljevski, a ako nastavite da gledate niz kanal, videćete i Kašin i Torgovij. Pogled je zaista upečatljiv.

  • Najniži most Sankt Peterburga je Kazanski most koji se nalazi nadomak Kazanskog sabora - rastojanje između površine vode i arke mosta iznosi svega jedan metar.

  • Titulu najfotogeničnijeg mosta nosi Bankovski most - specifično za njega je što ga u svojim "čeljustima" drže četiri grifona koja se nalaze na obali.

 

image